Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

A „day after”-es Stumpf

2009-10-03

Nosza, ide a tollat gyorsan, itt volt a nagy ember, a Stumpf, ezt meg kell örökíteni! Pláne, hogy olyat mondott, hogy csak na! Megmondta a tutit, a „day after”-t. Hát én is rögtön bocsánatot kértem, hogy egyáltalán létezem és vigyázzba vágtam magam! Na de térjünk a lényegre.

Egerbe látogatott a volt kancellária miniszter Stmpf István, a Hozam Klub vendégeként. Nyilatkozott a jövőről, arról, mi kell a kormányra kerüléshez. Tömören: programok, szervezési képesség, nemzetközi tapasztalatok, képzett politikusok. Kijelentette: nemrég született, zöldmezős párt ilyenekkel nem rendelkezik. Tehát kormányzóképtelen. Mert arra is gondolni kell, hogy kormányra kerülés után jön a „day after”, és akkor is tudni kell ám, mit kell csinálni.

Na, ide figyelj Stumpf!

Először is mielőtt beszélsz olvasni is kéne. Például annak a pártnak a honlapját, melyet zöldmezősnek mondasz. Talán értesz annyit a számító géphez, hogy meg tudod oldani e „nehéz” feladatot. Akkor ki is tudod keresni a programját. Tehát: hűtlen lettél József Atillához. Tudod: csakis az igazat, a szín tiszta igazat. Ez neked nem megy, úgyhogy le kéne szállni a magas lóról. Vagy úgy érzed mindent lehet a hatalom megszerzéséért? De hiszen ezt vetitek a szoc-libek szemére, vagy van bennetek valami közös?

Szervezési képesség? Egy országos pártot létrehozni szervezési képességet is jelent. Mindegy, FIDESZ, vagy Jobbik. Akkor miről hablatyolsz itt?

Nemzetközi kapcsolatok. Először kapcsolatot kell egy pártnak kialakítania saját népével, akkor lehet erős. Ezt a kapcsolatot fenn kell tartani, odafigyelni az egész ország területén az emberek gondjaira. A saját szervezetek hangulatára, gondjaikra, bajaikra. Az ottaniak helyzetét reálisan ismerni. Leülni velük, meghallgatni a tagok véleményét és hinni nekik. Ez nálatok a FIDESZ-ben nem megy. Legalábbis Egerben. Épp most akartok itt „újjászervezni”, mert a tagok saját vezetőket választottak maguknak, maguk közül. Nem tetszik nektek, hogy nem a pesti haverokat. Ezért inkább oszlatni akartok. Így csinálták ezt korábban a komcsik is, szocik is. Nemzetközi tapasztalatok alapján. Olyan keleties tapasztalatok voltak ezek, ha emlékszel rá. Ha nem, kérdezd meg a családod, lesz aki el tudja mesélni. Amúgy a nemzetközi tapasztalatok gyűlnek, csak néha gondolj az Unió parlamentjére.

Képzett politikusok. Milyen képzésre gondolsz? A Századvégre? Az egyébként egy kifejezetten jó politikus képző iskola és ezért hála legyen néked. Közületek hányan végeztek ott? A többi, az egyetemek általában nem képeznek politikusokat. Jogászokat, közgazdászokat, orvosokat, műszaki szakembereket igen, de nem politikusokat. De ez sem mérce. Mondok egy-két példát, hogy miért nem. Idi Amin Dada. Akadémiát végzett. Bush egyetemet. Fellapozzunk egy-két magyar országgyűlési önéletrajzot? Olyan diplomásét, aki miatt több libatenyésztő felakasztotta magát? Vagy mit akarsz mondani azzal, hogy képzett politikus?

Visszatérve a zöld mezőre: csodálatos látvány. Harsogó zöld tele virágokkal, s a jövő ígéretével. Csak úgy árasztja magából a frissességet, a fiatalságot, a tisztaságot. Nincs benne egy szövevényes folyondár sem, mely feltekeredik más növényekre és megfolytja őket. A sokszínűség és a szabadság felségterülete. Szegény Petőfi, nem tudta, lesz olyan kinek erről rossz, lekicsinylő gondolatai támadhatnak, de úgy látszik kellett volna látnia. Jön egy kor a jövőben, amikor a magyar réten teremnek „day afterek” is. A magyar szó virágai egyeseknek már nem elég színesek. Ők a „day afterek” nemzedéke.