Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Siker

2010-07-17

Uram! Én nem ezt a lovat akartam!

Nagyon régen írtam, úgy éreztem el fogyott a mondanivalóm. Ürességet éreztem, arról meg fölösleges írni. Sokan mondhatnák, pedig milyen sok jelentős változás következett be akárcsak itthon. Talán igen. Ezt azonban ki tudta elemezni bárki, a felkent elemzők közül.

Egészen más hozott ki az elefántcsont toronyból. Nem a politika, a pénzügyi, vagy gazdasági világ óriási változásai, hanem a természettudósok klíma változással kapcsolatos megnyilatkozásai. Eddig elképzelhetetlen változás következett be náluk.

Tudományos ismeretterjesztő filmet adtak le tegnap, melyen egyetemi tanárok – döntően amerikaiak – adatokkal alátámasztva más jövőképet festettek le, mint eddig a Föld jövőjéről. Míg eddig kisebbítették a jövő nehézségeit, most tisztán őszintén beszéltek.

Az eddigi vélemény e század végére jósolt egy-két fokos felmelegedést, 30-40 centis tengerszint emelkedést és bagatelizálta a változások mértékét. Veszélytelennek tüntették fel a folyamatokat, mondván kis mértékű változások várhatók csak és azok is csak 90 év múlva jelentenek majd gondot. Sugallták: nem kell félni, sok idő van még addig, s az emberiség megoldja a problémákat, hiszen eddig is mindent megoldottak.

A mostani mondanivaló szöges ellentéte volt ennek. 2012-13-tól kezdve a problémák gyors terjedése várható a világ szinte minden részén. A szélsőséges természeti jelenségek további fokozódása már a következő években itt lesz a nyakunkon.

Az eddig kiváló minőségű termőterületek válnak terméketlenné. A hőmérséklet emelkedés miatt több és nagyobb aszály várható. A kiszáradt vidékről az erősödő szelek elhordják a termőtalajt. Más területekre a vízözön szerű esőzések elszaporodása lesz jellemző. A víz képes a szikláig letarolni az útjába eső területeket, mindent – házakat, utakat, termőtalajt – lesöpörve a területről. De az óriási áradások vize a levonulásig kiterjedt területeken álló vízzé válik és a fertőzések melegágya lesz. Ezt az idén mi is megtapasztaltuk. A növekvő erejű hurrikánok az óceánok vizét sokkal messzebbre be fogják vinni a szárazföldre, mint eddig. Amit a sós víz eláraszt alkalmatlanná válik növény termesztésre. Ráadásul ezek a viharok is oly erővel tolják a tengert a szárazföldre, hogy utánuk olyan a táj, mint csata után. Minden letarolva. Az élelmiszer hiány itt a nyakunkon.

A hőmérséklet gyors emelkedése a trópusi halálos betegségek övezetét kiszélesíti, feltolja az USA közepéig, de még Szibéria is halálos övezetté válhat. Malária, sárga láz, dengi láz, kolera hódító útra indul. Terjedésük oly gyors lesz, hogy nem fogja bírni az ipar az oltóanyag előállítást, így annak ára felmegy. Emberek milliói képtelenek lesznek megfizetni. Sötét kor nyitánya ez.

Nem sorolok fel minden tényezőt, melyet kielemeztek. 2017-re már abba a stádiumba jutunk itt a Földön, amikor mindenki mindenkivel küzdeni fog az életben maradásért. A mai szomáliai állapotok válnak általánossá.

Ilyen következtetéssel zárult elemzésük, s itt kapcsolódok vissza a címhez.

Már 2005-ben leírtam mindezeket a „Visszatérés az eredetekhez” című munkámban. Ha finoman fogalmazok, akkor furcsán néztek rám az emberek. Ez még 2009-ben is így volt, csak az idei év katasztrofális időjárása kezdte megváltoztatni az emberek véleményét.

A tudományos világ egy része még ma is arról hablatyol, hogy nem is biztos hogy van felmelegedés. Nekik csak azt tudom javasolni, hogy minden szabadidejüket töltsék a napon. Tíz órától háromig és ha napozás közben elunnák magukat nézzenek rá a hőmérőre. Nem sokáig kell majd vitatkoznunk velük. A hőguta ugyanis gyorsan végez velük és elméletükkel is.

Szóval ez a tudományos ismeretterjesztő film, a benne megszólaló professzorok mondandója hozta el számomra a sikert. A sok éves áldatlan harc az általam leírtak elfogadásával zárult. Olyan érzésem volt, mintha megkaptam volna a Nobel díjat.

Ez a siker talán a világ legszomorúbb sikere. Persze örül neki az ember, de erre nem most kellett volna sorra kerülnie, hanem évekkel ez előtt. Akkor el lehetett volna kezdeni - talán időben – a harcot a klíma változás legyőzésére. A film vége felé szomorúan hallottam az egyik kutatónő szájából, hogy a folyamat az emberiség – a mai civilizáció – teljes pusztulásával járhat. Öt évvel ez előtti mondandóm legsúlyosabb kijelentése, felkiáltása is ez volt!

Akkor még volt bennem remény az eredményes változtatásra. Ma már csak szomorúan vettem tudomásul: még ha egyedül is, de jól gondolkodtam és írtam már akkor, az emberiség legsúlyosabb kérdéséről. Az életben maradásról.

Ma már csak az foglalkoztat, hogy egyes kis csoportoknak mit kell tenni a megmaradáshoz.

Ők már egy új civilizáció elindítói lesznek.

A Magyarok Istene segítse őket útjukon!