Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Egy rendkívüli közgyűlés margójára

2010-08-03

Egerben tragédia történt. Július 26-ra rendkívüli közgyűlést hívtak össze. A meghirdetett napirend egy pontból állt. 15 évre bérbe adja-e az önkormányzat az általánosan „Ifjúsági Háznak” ismert épületet?

Nézzük részletesebben. Az épület Eger sétáló utcájában, a város legfrekventáltabb helyén van. Mondjuk így: a korzón. A legértékesebb épületek egyike. Egy klasszicizáló stílusban épült, jelentős nagyságú épület két gimnázium tőszomszédságában. Nem véletlenül kapta anno a feladatát: szolgálja az ifjúság szórakozását, művelődését. Ezt is tette sokáig. Kiválóan. Majd jöttek az anyagi megszorítások, később az intézményi összevonások. Ez utóbbi is a szűkös anyagiak miatt. Itt is érvényesültek a megszorítások, mint minden más, ifjúságot, művelődést, kultúrát, szórakozást érintő területet.

A városvezetés kidolgozta új koncepcióját, „Az Európa kulturális fővárosa” pályázat anyagára támaszkodva. A város megújulása óriási kulturális beruházások révén történhet meg. Szerintük. El is kezdték a szervezéseket. Az Ifjúsági Ház estében -2008-ban - javasolták a Kepes gyűjtemény idehelyezését, melyet csak egy képviselő nem szavazott meg.

Sneider Tamás a Jobbik városatyája. Ő már akkor sejtette, hogy itt az elsődleges cél nem a kultúra ápolása, hanem valami egészen más.

2008 augusztusában hatalmas pénzügyi válság tört ki, mely megrengette az egész világot. Ebből a mai napig nem tudott kilábalni senki. A városvezetés azonban nem rettent meg. Igaz, azóta az embereknek még kevesebb lett a pénze, így kultúrára is egyre kevesebbet áldoznak, de a kitörés iránya változatlan. Az Ifjúsági Ház beruházása ugyanis nem kerül pénzébe a városnak. Lássuk miért.

A város átadja használatra az épületet, így nem ő pályázik a rekostrukciós pénzekért, nem ő ad saját erőt. Ezt, az az alapítvány teszi, mely a Kepes hagyaték felkarolására jött létre.

S milyen érdekes: az alapítványt egy ingatlan ügyletekben érdekelt személy alapította! Az egész biztos csak a véletlen műve. Az már azonban nem lehet véletlen, hogy olyan helyre kellett a fejlesztési pályázatukat benyújtani, ahol a döntőbizottságban egyes városi vezetőink is benne vannak!

Na, innentől kezdve már nagyon érdekes következtetéseket lehet levonni. Ahogy szokták mondani: le volt vajazva az egész!

Természetesen a város vezetői ma is azt hangoztatják, minden a kultúra érdekében történik. Szó sincs arról, hogy a világon nem, vagy alig ismert művész családjának megsegítéséről van szó, szó sincs arról, hogy 15 évre átjátszunk egy épületet valakik részére. Csak úgy mellékesen jegyzem meg: az elmúlt 20 év megtanított bennünket arra, hogy a tartós bérbe adás a privatizáció előszobája!

Az átjátszás olyan személyjel kapcsolatos, aki korán eltávozott hazánkból. Mint idegenbe szakadt sokkal érdemesebb a támogatásra, mint azok a kiváló, ma is Egerben élő és alkotó művészek, akik műveivel meg lehetne tölteni az egész házat. Igaz, nincsenek mögöttük ingatlan bizniszben is járatos alapítvány-alapítók.

A benyújtott pályázatuk „szenzációs”. Ha kész a felújítás, a csupa üveg, csupa gránit múzeum a látogatók jegyeiből évente több mint 100 millió forintos bevételt fog produkálni. 1000 Ft-os jegyárral számolva nyitástól zárásig – reggeltől estig, télen-nyáron – minden órában legalább 35 látogatót fogad. Ez tényleg világszenzáció lenne. Ugyanis az első félévben mai helyén a kiállítás 8 fizető látogatót fogadott. Vagy Nobel-díjra kell majd őket javasolni a világra szóló változásért, vagy börtönre szélhámosságért.

Ezt az abszurditás halmazt próbálta megállítani 7 képviselő a rendkívüli közgyűlés kérésével, illetve fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy Egerben a felszín mögött milyen indítékok mentén történnek az előterjesztések és döntések.

Történt azonban egy másik tragédia is. Ez maga a közgyűlés volt. Ma beszélgettem olyanokkal, akik TV-n keresztül látták az egészet. Nem derült ki számukra, hogy tulajdonképpen miről is volt szó! Ez siralmas.

Van némi mentség is: az ügyet a városvezetésnek sikerült olyan bonyolulttá tenni, hogy nehéz is kiigazodni benne. Sejtjük, hogy részben ez is volt a céljuk. Így lehet a legjobban a zavarosban halászni.

Ha valaki „vájt füllel” hallgatta végig a rendkívüli közgyűlést a következőkre jöhetett rá: a mindent eldöntő, két évvel ezelőtti előterjesztés kevés információt adott az érdemi döntéshez. Szomorú, hogy egy kivétellel mégis mindenki megszavazta. Azonnal felmerül a kérdés: milyen képviselők azok, akik ezt meg merték tenni? Egy válasz lehet csak: nem oda valók! Egyik sem érdemli meg, hogy újra a közgyűlés tagja lehessen. Egyetlen szavazatot sem érdemelnek meg az őszi választáson!

Siralmas volt nézni az egymással szembenállók „képességeit”. Svindlerek, szélhámosok, magamutogatók, elüldögélők sokasága. Öregurak, akik már beszélni is alig tudnak, hát még a mondanivalójukat megfogalmazni. Némelyeknek gondot okozott, hogy értelmes mondatot fogalmazzon meg. Másoknak már felállni is nehezére esett. Volt, aki annyira elgyengült állapotban emelkedett szólásra, hogy már a mikrofon sem volt elég ahhoz, hogy hallani lehessen mondandóját. Természetesen voltak olyanok is, akik inkább „okosan” hallgattak. Egyeseket annyira érdekelt százmillió forintok sorsa, hogy csendesen szunyókált.

Mindez az egri TV nézői előtt. Annyira meg vagyunk becsülve, hogy már a látszatra sem adnak!

Elhangzott többször is a hárítás: ez az egész csak kampány, az őszi választások miatt. Mint civil magam is felszólaltam. Mi sem értünk egyet ezzel a kótyavetyével, pedig nekünk nincsenek kampánycéljaink.

Mindezek után azonban komolyan el kell gondolkoznunk, hogy induljunk-e a választásokon, reagáltam az egyik képviselő felszólalására.

Eger vezető rétege megérett a bukásra. Semmi nem az, aminek hirdeti magát. A vezető kormánypártot feloszlatták, majd romjait összekotorva – jó sokára – újra alapították. Természetesen a legelkötelezettebbek, a legtöbbet dolgozók jó része nem lett visszavéve. Kisöpörték a búzát az ocsuval együtt. Az önmagát civil szervezetnek tituláló lokálpatrióta egylet maga alá gyűrte a helyi FIDESZ-t. A kusza állapotokat mutatja, hogy ugyanakkor a lokálpatrióták vezetője a KDNP országgyűlési képviselője lett. Így a polgármester felügyeli a két kormánypártot.

Az SZDSZ van is, meg nincs is. Az MSZP Egerben is padlón van, ami a folytonosságot mutatja, összesen egy monogram: az új polgármesterjelöltjüké is NI.

Egriek! Eresszétek szélnek ezt az egész levitézlett bandát! Ezeket, akiknek a végvári vitézek szobra sem jó a Dobó téren!

Kiket képviselnek ezek egyáltalán?