Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Paraziták

2011-08-04

Igen, igaza van Putyinnak. Oroszokkal ritkán értek egyet, de most igen. A nagyfőnök egy ifjúsági táborban szólta el magát – tudatosan - mikor az amerikai pénzügyi krízisről beszélt. Azt fejtegette, hogy az amerikai állam pazarlását tulajdonképpen a kínaiakkal és az oroszokkal finanszíroztatják, s ezzel úgy élősködnek rajtuk, mint a paraziták. Azaz az USA államkötvényeit ez a két nagyhatalom vette meg. E vásárlásokkal - nagy arányban – lényegében ők hitelezik az Államokat. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagy haszon reményében, s nem azért mert jó szamaritánusok.) De mi is az alaphelyzet?

Az USA kormánya rendszeresen túlköltekezik. Mostanra elérte a törvényben előírt hitel plafont. Ott ugyanis van ilyen. Ahhoz, hogy mostantól kifizethessék az állami juttatásokat az év végéig új államkötvényeket kellene kibocsájtani. Példaként mondom, ha nem teszi, nem tudják finanszírozni az egészségügyet. A hitelplafon felemeléséhez a Parlament (alsóház, szenátus) jóváhagyása szükséges. Ilyenre már sokszor volt példa és mindig simán ment. Mi történhetett, hogy most úgy beszélnek az egészről, mintha élet-halál kérdéséről lenne szó? Mi változott Amerikában? Vagy mi változott az egész világon? Ennek járunk utána.

Ehhez azonban egy kicsit vissza kell lépnünk az időben. Elsőnek egy korábbi hír, melynek nem tudjuk a valóság tartalmát ellenőrizni. Eltűnt az amerikai aranytartalék! Mai világunkban – ahol a hírek határozzák meg a tudatot – mindegy, hogy a hír igaz, vagy sem. Ha hamis, az akkor is rossz előérzetként rögzül az emberek agyában. Hiába nem ígérte senki a dollár aranyra válthatóságát, mégis hozzá tartozik a tudatunkhoz, hogy jó, ha van egy ilyen elméleti fedezet, hiszen a mai pénz értéke csak közbizalom kérdése. Kell a tudatunknak, hogy végszükség esetére ott az arany. A hír, ami vagy igaz, vagy nem bejárta a világot és elültetett egy kis bizonytalanságot.

Aztán jött a pénzügyi-gazdasági válság. A Lehmann Broders ingatlan befektető csődje. A cég az USA ingatlan piacának több, mint a felét uralta. Igazi pénzügyi óriás omlott össze, magával rántva bankokat, cégeket, embereket. Azaz bankokat nem. Ugyanis finoman közölték a politikusokkal, ha nem mentik meg őket a csődtől - azaz az USA kormánya nem ad nekik több mint 1.000 milliárd dollárt az államkasszából - velük együtt csődbe meg az egész amerikai gazdaság és a pénzügyi rendszer. Természetesen az emberek is. Érdekes módon a 2008-ban és 2009-ben is már teljesen eladósodott állam a legnagyobb csendben, minden politikai csatározás nélkül azonnal a zsebébe nyúlt. Nem vízhangzott a világ a hitelplafon ügyétől. A különböző pártállású politikusok fű alatt megállapodtak és az állam fizetett, mint a katonatiszt!

Természetesen a bizalom azért megingott. Egyből kiderült, hogy az amerikai bankrendszer többi tagja is nyakló nélkül nyújtott hitelt az ingatlanpiacon, elégséges fedezet nélkül. Európában is, még ha nem is olyan felelőtlenül, mint a tengeren túl. De mi is az oka ennek a felelőtlenségnek? A bankárok nem hülyültek meg egyik napról a másikra. Nézzük csak a dolgok mélyére, mert a kutya ide lehet elásva!

A választ a hazai hírek is megadhatják. A minap panaszkodott az építő ipar egyik hazai nagyágyúja. Hiába az új kormány, nem kap az ágazat semmilyen segítséget, pang a piac, sőt tovább esik. Pedig az egész világon a gazdaság lakmusz papírjának tekintik az építőipart. Ha megélénkül, akkor vége a recessziónak, beindult a fellendülés. Van fejlődés, növekedés, s az egész gazdasági élet rendbe jön.

Nos, ezért volt a felelőtlen ingatlan finanszírozás, hogy menjen az építkezés, hogy minden úgy nézzen ki, mintha a gazdaság rendben lenne. Semmi nem volt rendben! Az egész globalizáció zsákutcába került, túlpörögte magát. Ezt nem hagyták addig kiderülni. Persze tudjuk, egy léggömböt lehet nagyra és még nagyobbra fújni, de egyszer csak kidurran. Hát ez történt. Ekkor döntöttek a modern kor összeomlasztásáról a világ láthatatlan irányítói. Persze, azért tudjuk kikről van szó.

És indult az események láncolata, szépen egymásra épülve, és egyre többen tették fel a kérdést, hogy lehet ez? Nobel díjas közgazdászok magyaráztak. El is mondtak mindent, csak egyet nem, azt, hogy miért nincs kilábalás, pedig erre is meg kell keresni a választ. Meg is van, csak ehhez az kellett, hogy valaki ne csak egy területet vizsgáljon, hanem távolinak tűnő események kötött is megtalálja a közös szálat. Ha így nézzük a dolgokat, nem is tűnnek olyan bonyolultnak.

Na, akkor lássuk az eseményeket. A hitel, a pénzügyi és a gazdasági válság átterjedt Európára is. A bankokat ugyanúgy megmentették a csődtől, mint Amerikában. Mindenki szívott, csak a bankok nem. A társadalmi csődtől itt is féltek a politikusok, a zsarolás tökéletes volt. A bankok az államkasszákból kipótolhatták elherdált tőkéjüket és persze továbbra is követelték a hitelfelvevőktől a törlesztést. Dupla haszon.

Csődöt mondott az általuk kitalált globalizáció? Nem baj, azon is meggazdagodtak! A bankok helyett így bedőlnek majd az egyes államok és azok polgárai. Már be is dőlt Izland, Észak-Írország, Görögország. Európa azonban nem akart összeomlást és segített. Erre a kritizálók azt állították, hogy a felajánlott óriási összeg sem elég, sőt ott van még Portugália, Spanyolország is. Azonban mind a kettő még mindig talpon van! Lépni kellett. A piszkos munkát el is végeztették a hitelminősítőkkel. Megállapítatták, hogy Olaszország is rozoga lábakon áll. Az azonban nem omlott össze. De hála az égnek, van még jobb lehetőség. Az USA.

És itt, meg kell álljunk egy szóra.

Az USA, azt is be kell dönteni? Úgy látszik igen.

A legnagyobb hatalmat?

Innentől biztosak lehetünk, hogy az egész folyamatot mások irányítják! Úgy néz ki, valakikkel szemben az USA is vétkezett! Úgy látszik, van még náluk is nagyobb hatalom! Biztos azok, akik irányítják a mindentudónak kikiáltott hitelminősítőket. Azt a hármat. Milyen könnyű is ez!

Na és miért haragudtak meg a láthatatlanok az USA-ra? Obamáék belepiszkítottak a pénzügyi rendszerbe! Törvényt hoztak a befektetési alapok ellenőrzéséről. Ahol az igazi folyamatirányítás zajlott láthatatlanul. Hátha kifulladt a globalizáció és ellenőrzés nélkül nem halászhatnak a zavarosban, majd csinálnak olyan zavart, hogy csak na. (Soros György fel is számolja befektetési cégét.) A káosz a legjobb fegyverük. Hát csináltak egy kis zűrzavart az olajos-gázos arab államokban. A rendet pártoló és a kilábalást segítő Dominik Strausz Kant pedig félretették a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) éléről. Elég volt ismerni a gyengéjét és máris elérték, hogy lemondjon.

Szóval vissza az USA-hoz. Hiába emelték meg a hitelplafont a honatyák és honanyák, el van már rendezve az USA leminősítése. Most még megmaradt a legmagasabb AAA-s osztályban, de egy tüskét már elhelyeztek ide. Nem plusszos hanem mínuszos a toldaléka. Csak egy pár hónapot kell várni és lesz ez még rosszabb is. Addig meg nekiestek újra az olaszoknak. Berlusconinak a parlamentben kellett védőbeszédet tartania az olasz gazdaság mellett. Sajnos azt kell mondanom ez sem menti meg őket a leminősítéstől. Csak idő kérdése az egész.

Egy pár szót a svájci frankról is beszéljünk. Ennek az erősítése igen alkalmas a káosz és az ellehetetlenülés növelésére, azonban senki ne higgye, hogy a dollár helyett tartalék valuta lesz. Nem lesz, mert nem felel meg minden követelménynek (pl.: nincs belőle elég). Nem is erre megy ki a játék, hanem a mai világgazdaság összedöntésére.

Egyes államok már rá jöttek erre és kezdik felvásárolni az aranyat. Megjegyzem elég későn. Egyesek munka alapú társadalom irányába nyitnak, csak lehet, hogy már ez is késő. Igaz: jobb későn, mint soha. Egyet azonban tudni kell: a mai világrend összeomlasztásán tudatosan dolgoznak és jól is haladnak vele. A paraziták.

Ne hitegessük magunkat azzal, hogy a folyamatot meg lehet állítani. Fel kell készülnünk egy új világra, és minél előbb. Az első lépéseket tegye meg mindenki már holnap, használva a józan paraszti eszét. Tudni illik az egyszerű alapigazságot is: a parazita felfalja, elpusztítja a gazdatestet. Ha távol tartod magad a parazitától, nem tud megfertőzni és életben maradsz.