Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Miniszterelnök Úr, ez nem reform!

2011-03-01

Sokat vajúdtak a hegyek, de csak egeret szültek! Amivel előállt két minisztere reformként, az semmi, nemhogy reform. Nem azt mondom, hogy nem jelent előre lépést a jelenlegi helyzethez képest, de ezek a lépések csak kiigazítások. Sőt még az a szó sem jó, hogy kiigazítás, inkább csak a kiinduló állapothoz történő visszatérést jelentik.

Nézzük például a rokkant nyugdíjazások felülvizsgálatát. Az, hogy orvosi végzettséggel rendelkező bűnözők tevékenységét felülvizsgálják nem jelent reformot, csak visszatérést a normális jogállapotokhoz. Tudjuk, hogy az egész leszázalékolási csalássorozat a rendszerváltás hajnalán indult el és sokaknak menekülést jelentett a munkanélkülivé válás és tönkre menetel elől. Ezzel azonban csak elodázásra kerültek a szükséges változások. A megnövekedett rokkant nyugdíjak terhe pedig a dolgozókra és az államkasszára rakódtak át. Igazságtalanul. Ezt a terhet lehet most csökkenteni, ha a jogtalan leszázalékolások kiderülnek, és nem kell indokolatlan járulékokat fizetni az államkasszából. Ez helyes, de nem reform.

Az pedig szintén nem tekinthető annak, hogy elhangzik egy mondat, hogy majd megtalálják a módját annak, hogy az így munkaképessé minősültek valamilyen módon visszakerülhessenek a munkába. Ez nem reform, hanem egy szándék bejelentése, és csak ennyi.

Helyes, ha a gyógyszertámogatások felülvizsgálatra kerülnek, és a gyógyszergyárak érzik majd meg ennek a terhét. Ez még szintén nem reform, hanem az indokolatlan hasznok „megadóztatása”. Helyén való, mint ahogy az volt a bankok megadóztatása is, de ez még nem reform.

Helyes az idő előtti nyugdíjba vonulás visszaszorítása is. Eddig is felháborította a rendes időben nyugdíjba vonulókat, hogy életerős katonák, rendőrök és had ne soroljam még kik, negyvenesen nyugdíjba mehettek. Pláne akkor, amikor tudjuk, hogy nem rokkantak bele annyira a szolgálatba, hogy munkaképtelenné váltak volna. Tele vannak velük, a különböző őrző-védő szolgálatok, de úgy, hogy azért kapják a nyugdíjukat is. Ha ezentúl nekik is a rendes időben kéne nyugállományba vonulni, az csak az alaphelyzetre való visszaállást jelenti, de nem reformot.

Miniszterelnök Úr! Mit csináltak eddig a miniszterei? A helyettese – Navracsics Úr -hány bürokráciát csökkentő törvényjavaslatot nyújtott be? Mikor terjeszti be a vállalkozások adminisztratív terheit legalább egyharmaddal csökkentő javaslatait? Az tenné lehetővé, hogy papírmunka helyett a termelésbe lehessen átcsoportosítani! Ez javítaná a vállalkozások gazdaságosságát. Nem kéne embereket elküldeni – nincs újabb munkanélküli sereg – de az érték előállítás magasabb szinten történne, nőne a magyar cégek versenyképessége.

A nyugdíj kasszába visszakerülő vagyon egy részének adósság csökkentésre történő felhasználása kiváló húzás. Támogatandó. A magánnyugdíj pénztárak visszaszorításának csak az a része, hogy eltörölték a kötelező voltát már reformnak számít. A fedezet adósságtörlesztési felhasználása célszerű és indokolt döntés, de nem reform.

Pénzügyi reform az lenne, ha Varga István elszámoló házra vonatkozó javaslatát végre megfogadnák. Az döbbenetes változást hozna a pénzügyi szféra területén. Ha minden, az államhoz és annak alrendszereihez kapcsolódó intézmény és azok dolgozói ott kapnák meg forrásukat, javadalmazásukat. Így azok a pénzek, melyek az államkasszából jönnek, nem a kereskedelmi bankokat gazdagítanák. Ezzel ellentétben besegítene az államháztartás finanszírozásában. Ez lenne az igazi reform. Átfogóan változtatná meg a jelenlegi helyzetet.

Most nem sorolok fel többet. Számomra az a döbbenetes, hogy a most bejelentett „reform” a szocialista korszakra emlékeztet. Nagy bejelentések a jövőre nézve, a mostanra semmi. Mit csináltak mostanában a minisztériumokban? Egy hét alatt többet összehozott volna egy batári társaság, csak úgy munkaidő után.

A mostani kormányban ez volt az első nagy csalódásom. Azt mutatja, hogy megtört a lendület és elkezdődött a munka helyett a civakodás. Márpedig akkor nekünk befellegzett. Már nem is merek az alkotmányozásra gondolni, mert ilyen alapon csak eredménytelen lehet.

Miniszterelnök Úr. Rúgja ki a semmittevőket!