Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Megerősítés

2011-04-14

Japán

Jelentősen nőtt a fokozott szeizmikus aktivitás területe az elmúlt két hétben Japán északkeleti partjainál – közölte szerdán a japán meteorológiai szolgálat.

Az erős rengéseknek kitett terület jelenleg Honsú sziget keleti partvidéke mentén, a sziget északi részétől a Tokiói-öböl térségéig terjed ki. Március 24. óta ezen a területen mindennap legalább egy, 5-ös fokozatú, az elmúlt hat napban pedig már négy, 6-7-es erősségű földrengés történt. Összességében a március 11-i, 9-es fokozatú földrengés óta már több mint 430 földrengés történt Japán térségében.

Feltehetően folytatódik a szeizmikus tevékenység fokozódása. A tudósok szerint az elkövetkező három napban tíz százalék az esélye annak, hogy 7-es erősségűnél nagyobb rengések történnek a térségben.

A japán rendőrség szerdán közzétett adatai szerint a március 11-i földrengésben és az azt követő szökőárban már több mint 28 500 ember halt meg vagy tűnt el.

A kormány összesített adatai szerint 150 ezer épület megsemmisült, többek között nagy ipari létesítmények. Az előzetes számok szerint a károk mértéke meghaladja a 308 milliárd dollárt, további 133 milliárd dollár lehet a Fukusima-1-es atomerőműben történt szerencsétlenség következtében keletkezett károk mértéke.

Japánnak és a Tepcónak fogalma sincs, mi történik a sérült és romos reaktorok belsejében, ezért nem is valószínű, hogy belátható időn belül megfékezik mindazt, ami történik. Nem lehet bízni Kan Naoto japán kormányfőnek abban az ígéretében sem, hogy „a sugárzás szintje fokozatosan csökken”. Japánt közben folyamatosan sújtják a nagy utórengések, amelyek mind fokozhatják a bajt. A reaktorok stabilizálásának határideje meg sem jósolható.

A helyzetet a nagyobbnál nagyobb utórengések tovább súlyosbíthatják.”

Eddig a nyilvánosságra hozott adatok és értékelések a mai sajtóból.

Mindezek megerősítik az „És visszavágott” című cikkemben írottakat, mely a magyarmegmaradas.hu.-n honlapomon jelent meg. Sajnos nem csak megerősíti, hanem felerősíti.

A hírügynökségek és a hivatalos minősítők a fukusimai atomreaktor balesetét a napokban a 7-es, legmagasabb veszélyességi osztályba sorolták. Akkora a baj, mint Csenobilban – mondják.

Hát nem akkora!

Új osztályt kell nyitni, a 8-ast. Azt, ami mindent visz. Ugyanis Csernobilban belátható volt a veszély nagysága, itt azonban nem. A folyamatosan erős utórengések mindegyik reaktort felrobbanthatja. A két veszély együttes jelenléte miatt egyszerűen beláthatatlan a térség jövője. Sorsuk a szerencse kezében van.

Az eddigi földrengések esetén az alábbi menet volt (leegyszerűsítve): földrengés és csökkenő erejű utórengések, majd megszűntek a földmozgások. Most egy hónapja folyamatos a rengés, azaz a föld nem tudott visszatérni egyensúlyi állapotába. Sőt, úgy néz ki március 24.-e óta felerősödés folyik.

Meddig fog erősödni?

8-asig, 9-esig, vagy annál is erősebb következik?

Viszi a reaktorokat is?

Lesz valódi reaktorrobbanás is, mint Csernobilban?

Csak az egyik robban fel, vagy mind?

Honsú – a központi sziget – egy részét, vagy az egészet süllyeszti el?

Csak Japán van óriási veszélyben, vagy a szomszédjai is?

Ezeket a kérdéseket a kínaiak biztosan feltették maguknak. Tegnap hírül adták: minden segítséget megadnak Japánnak, amit csak kérnek. Számomra ez azt jelenti: ők a legrosszabb eshetőséget is reálisnak értékelték. Egy olyan ország részére ajánlottak fel ugyanis mindent, akikkel nem éppen szívélyesen baráti a viszony hosszú történelmük okán. A lehetőségek mérlegelésében én velük értek egyet.