Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2011. június-július

2011-08-01

Igazi nyár!

Vagy mégsem? Igen is, meg nem is. Volt már hőség, alig bírtuk idehaza. Megéltünk azonban sok hideg napot és viharosat is. Jellemzőnek tekinthetjük a balatoni kék szalag versenyt. A két nap alatt a vihar több tucat hajót tett hullámsírba. Se szeri, se száma az ország különböző kisebb térségét ért felhőszakadásnak, jégesőnek. A kárt szenvedett vidékek – Villány, Ormánság, Nyíregyháza, stb. – csak azon tudnak versenyezni, hogy hol volt nagyobb a kár. A sima jégveréstől a dió, vagy tojás nagyságú jégig minden volt már. Hol a termés egy részét, hol a felét, hol mindent elvert. Még az a szerencse, kisebb körzeteket tett próbára egy-egy vihar. Például tegnap: félhavi csapadék egy óra alatti lezuttyanása csak Nyíregyházát érintette (és eredményezett víztengert a városban). Úgy nézett ki, mint Szöul, a fényképeket akár ki is cserélhették volna. Pécs is, Eger is megkapta a magáét. Ez utóbbiban olyan volt a felhőszakadás, hogy a 50 méterre álló mamutfenyőnket nem láttam rendesen az eső függönyétől. Püspökladányra olyan hirtelen szakadt rá az ég, hogy a szőnyeg feltekerésére sem volt idő, már folyt be a víz a lakásba. Ezt ugye nem nevezhetjük szokásos időjárásnak?

Kína már majdnem örült, megjött a várva-várt csapadék. Na de ennyi? Vitt is mindent magával, amit csak a termő földeken talált. A vak „szerencse”másokat is elért, például a Fülöp-szigeteket. Van, ahol azonban kitart továbbra is a szárazság. Etiópiát és a környező államokat olyan vízhiány sújtja, hogy az ENSZ elkezdte szervezni a nemzetközi segélyszállítmányokat. Ha nem szervezik meg, tömeges éhhalál várható.

A természet mégsem lesz kegyes hozzánk az idén sem. Igaz, a kegy nem az ő kategóriája. Ő csak egyet ismer: Ti így változtatjátok a földi jellemzőket, akkor én meg úgy reagálok rá, csakhogy helyreálljon az egyensúly. Hogy ez nektek nem jó, az nem számít. Olyan frappáns választ adott a legnagyobb környezet szennyezőnek, amilyet azok elképzelni sem tudtak! Washingtonban 46 fokot mértek! Remélem, egy két ott élő politikus is „élvezte” a meleget és elkezdett gondolkodni.

Japánban újabb földrengés volt Fukusima mellett a tengerben. 6,5 erősségű rengés újra figyelmeztet: a föld mélye a tavaszi 9-es erősségű rengés óta nem tudott megnyugodni.