Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2011. január

2011-02-17

Mondhatnám a természet nagyon egyszerűvé tette az e havi összegzést. Elég lenne csak egy helyszínről írni, Ausztráliáról, annak is Queensland államáról. A decemberben elkezdődött esőzések soha nem látott mértéket öltöttek. Ez – természetesen – folytatódott januárban is. Általában május-júniusig tart a csapadékosabb időszak, ez a természetes rend. Ami nem természetes, az a csapadék mennyisége, mely sokkal több, mint a legesősebb években. Az ausztrál meteorológusok szerint az óceán vize melegebb, mint szokott. Ezen nem is csodálkozhatunk, de erre később külön kitérek.

Az árvíz nagysága elképesztő! Mint decemberben írtam, nagyobb területet öntött el a víz, mint Franciaország és Németország együttvéve. 200.000 ember lakhelyét öntötte el, úgy, hogy fővárosa, Brisbane belső területei is víz alá kerültek. 200 település vált a víz foglyává és közel 20-an vesztették életüket. Ez utóbbi szám szerencsére „alacsonynak” mondható a hasonló méretű katasztrófákhoz képest. A probléma azonban fokozódik, az ár közeledik a mások keleti tartományhoz, a déli szomszéd Új-Dél- Waleshez. Itt még csak kisebb területeket érint.

Térjünk csak vissza azonban az elöntött queenslandi rész nagyságához!

1.731.000 négyzetkilométer az állam területe. Németország és Franciaország együttes területe 904.000 négyzetkilométer. Tehát az állam több, mint fele árvíz sújtotta terület!

Azaz, közel 10 Magyarországnyi terület áll víz alatt!!!

Ez egyedülálló, ez elképesztő! Így érthető, hogy jelentőségében messze elmaradnak tőle a Fülöp-szigeteki, a Dél-afrikai és a Dél-amerikai árvizek, s ezt követő földcsuszamlások. Sajnos ki kell mondanunk: más léptéket vett fel a természet a visszacsapás terén.

A hőmérsékletről. Az óceán melegebb, mint korábban. Így több nedvességet vesz fel a felette levő levegő és visz a szárazföld fölé, melyet csapadékként ott lead. A meteorológusok a La Nina jelenséggel magyarázzák a helyzetet. Ez helyénvaló is, csak az nem, hogy szerintük csak ez az oka az elképesztő áradásnak. A felmelegedésnek - szerintük – ehhez nincs semmi köze.

Innen nézve – Magyarországról – szinte hihetetlen, hogy a 2010-es év volt a valaha mért második legmelegebb év a földön. Mi sokat dideregtünk, hiszen nálunk hideg és csapadékos év volt. Ennél nagyobb bizonyíték nem is kell ahhoz a megállapításomhoz, mely szerint a múlt évben új időjárási övezet jött létre a Kárpát-medencében. Ha minden rendben lenne az időjárással mint korábban, ez nem következhetett volna be, de térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Tehát a második legmelegebb év volt, amikor felgyülemlett a nedvesség a levegőben, s az első hónap le is zúdította szegény ausszikra. Véleményem szerint a La Nina és a felmelegedés közös hatása miatt vált ekkorává a gond. Vitatkozni nem akarok egy meteorológussal sem, pláne az ausztrálokkal, hiszen ők ott vannak én pedig nagyon távol az eseményektől. Mégis van egy olyan érzésem, egyesek akkor sem fogják beismerni, hogy az ember okozhatja a felmelegedést, ha egész Ausztráliát elöntené a víz. Az emberek egy része már csak ilyen.

Visszatérve egy múlt évi előre jelzésre. Szinte anakronizmusnak tűnik, de az évezred leghidegebb telét jósolták mind e közben. A hideg mintha igyekezne beváltani a jóslatot. Majd meglátjuk, hiszen február el is döntheti az ügyet. Sokakban felmerülhet a kérdés: hogy lehet évezredes hidegrekord, mikor felmelegedésről beszélek? Lehet, hiszen a felmelegedés egyben a kiegyensúlyozott időjárás mindkét irányú szélsőségessé válásával jár együtt. Mikor a jövőnkről gondolkodunk – sőt ma már a jelenünkről is – ezt mindig tartsuk szem előtt!