Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2010. december

2011-01-09

Hóvihar

A jóból is megárt a sok, hát még az esőből és a hóból, pláne ha elolvad és abból is víz lesz. Most már biztosak lehetünk benne: 2010 a víz éve volt. A meteorológusok szerint az első három nap alatt leesett az e havi. Persze, azóta már többször is esett, meg várjuk a következő adagot is. Á, bolond vagyok, a fene várja, csak tudjuk, hogy jönni fog. Most a hónap közepe van.

A hőmérsékleti libikóka tovább működik. Napok alatt felmelegedés, majd ugyanígy lehűlés. Egyik nap majd befagy a se…nk, a másik nap megdől a melegrekord. Egy dolog biztos csak: eső (vagy hó) az lesz.

Az időjárás mintha csak játszani akarna velünk. Felkészültetek az árvízre, hát nem ott és nem az lesz. Adok nektek belvizet. A föld már képtelen elnyelni az Alföld egyes részein a lehullott csapadékot, így döntően még nem a homokzsákokra volt szükség, hanem a szivattyúkra. Nem győzik, annyi víz áll a földeken, de ne panaszkodjunk. Közel 330.000 hektár áll víz alatt, döntően az Alsó-Tisza mentén. Szabolcsban a folyók áradása okozhat gondot a Kárpátokban hullott eső miatt. Tőlünk délebbre sokkal nagyobb a baj. Horvátországban, Boszniában, Montenegroban, Szerbiában, Albániában a víz a városokat öntötte el.

Kis-Ázsiában, Izraelben meg a szárazság az úr. Elég volt egy pipa parazsát kiverni ahhoz, hogy az ország legnagyobb erdőtüze pusztítson, több mint negyven ember halálát okozva. Olyan száraz volt minden, hogy akár magától is begyulladhatott volna a kiszáradt növényzet. A zsidók még soha nem kértek külföldről segítséget, most muszáj volt, mert maguk nem bírtak volna vele. A szükség még náluk is törvényt bont.

Odaát, az dél-amerikai földrészen tovább folyt, ami elkezdődött, az árvíz. Az eső decemberben ott folytatta, ahol novemberben abba hagyta. Nem csak Venezuelában van árvíz, hanem Kolumbiában is. És nem akarnak elzáródni az ég csatornái nálunk se.

Európa magas hegyeiben is esik, de itt már egyértelműen a hó, úgy is, hogy döntően meg is marad. Az Alpokban - több helyen - az első hétvégén kinyitottak a sípályák. Egy-kettő itthon is.

Angliára kitették a zárva táblát. A havazás kaotikus állapotokat teremtett. A közlekedés akadozik, repterek egy része zárva. Sok helyen nincs tanítás, mert az iskolákba nem lehet eljutni. 8-án Párizsra akkora havazás köszöntött, hogy alig lehet közlekedni.

Ez a második hét igen gazdag eseményekben. Megdőlt két napon is az országos melegrekord Szegeden és Pécsett. Csütörtökön pedig a szélrekord. Több, mint 170 km/h-val fújt a szél a Bakonyban a Kab-hegyen. Figyelmeztető, hogy az előző rekord - több mint 160km/h-s - is az idei évben született. A Balatonnál pedig a vízmagasság rekordja dőlt meg.

Az USA-t sem kíméli a természet. A közép-nyugat után már a kelleti partvidék államait is birtokba vette a tél. Nemcsak nagyon hideg van – egyes helyeken 30-35 fokos hideget mértek – de a jelentős havazás is bénítja az életet az első dekát végén. Orlandóban jégbe fagytak a narancsligetek. Ez még semmi, hiszen az USA-ban ilyentájt máskor is tél van! Na de Libanon! Nagyobb hó esett, mint nálunk! Nem is tudom honnan szereztek be hókotrót. Döbbenetes látni, hogy sivatagi környezetben az utcán küszködnek az autók a térdig érő hóval. Szíriában csak hógolyóznak örömükben az emberek.

De térjünk vissza az USA-ba. A karácsony sem hozott változást, továbbra is a hó az úr. Döntően a keleti parton élőket sújtja a hó súlya, de már a déli vidékeket sem kíméli. Georgia államban több, mint 120 éve nem volt havazás. Nem hiszem, hogy karácsonyi áldásként fogták fel fehérbe borult világot. Amerika, Anglia, Nyugat-Európa sok országában a10-20 centiméteres havazás földre kényszerített rengeteg légitársaságot. Sok tízezer ember nem tudott otthon karácsonyozni, pedig a finnek szerint ennek nem kéne így lennie. Egy kis havazás nem boríthatja fel az életet. Helsinki repterén akár fél méteres havat is el tudnak takarítani 12 perc alatt (másfél méterest fél óra alatt). Ott, úgy látszik nem csak a profit számít, hanem az utazó közönség kiszolgálása. Hát lehet így is élni és még csak el sem szegényednek bele.

A helyzet azonban nem jobb a vasúton sem és közúton sem. Nyugat-Európában jobb, ha el sem indul az ember sehová. Autók, kamionok díszítik az út menti árkokat.

A hó végére sem változott semmi. Az északi féltekén a hó az úr. Nálunk ehhez jön még a belvíz is. Árvíz ellen több, mint kétezer km hosszan védekeznek. Kis szerencse, közben olyan hideg lett, hogy minden víz befagyott. Így is 330.000 négyzetkilométeren van belvíz. Már 200 házból költöztették ki a bentlakókat, nehogy rájuk szakadjon az épület.

Már nem csak az USA szenved a hóviharoktól, hanem Kanada keleti része is. Tényleg elmondhatjuk: az északi féltekén a hideg tél ural mindent.

A déliek sem jártak jobban. A Fülöp- szigeteken áradás van. Ausztráliában szintén. Queensland a földrész északkeleti részén fekszik, az egyik legnagyobb tagállam. Szoktak nagyobb esőzések lenni, de a mostani! Akkora terület áll víz alatt, mint Francia- és Németország együtt. Több, mint 200.000 embert kellett kilakoltatni. Ez már ott is szokatlan. A délkeleti tagállamokban meg a hőségből lett sok. Rendszeres az elmúlt napokban a negyven fok fölötti hőmérséklet.

Végül is milyen volt 2010? Katasztrofális. Elég csak végigböngészni az ez évi krónikákat és láthatjuk: van klímaváltozás. Aki ezek után is azt állítja, hogy nincs, azt küldjék orvoshoz, vagy a pszichiátriára.