Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2010. szeptember

2010-10-03

Elárasztott területek

Úgy látszik már nincs szünet. Na, nem a gyerekeknek, hanem a természet kilengéseiben.

Máris az új téma ad írni valót. Új-Zélandon rögtön a hó elején földrengés volt. 7,2-es erősségű. Erős rengés nem messze a második legnagyobb városuktól.

Vissza Európába, annak is a közepébe. Itt van az ősz, itt van újra, pedig csak 6.-a van. Az időjósok szerint most éjjel várhatók az első fagyok. Nappal, ha kisüt a nap meleg van, de ha elbújik gyorsan hűl a levegő. Mondhatnám nem is véletlen, hiszen Ausztriában, a Tátrában már másodszor havazik. (A hó végén a Tátrában 80 cm hó esett.) Így nem csoda, ha nálunk is egyik-másik nap olyan mintha október vége lenne, vagy november eleje.

Pakisztánban megjelentek az első hiénák. Emberi hiénák. A katonaság az árvizek menekültjeinél segítenek. Nincsenek a laktanyáikban, vagy ahhoz közel. Na ezeken a helyeken kezdtek el robbantgatni. Eddig is tudtuk, hogy nem tartoznak az emberiség krémjéhez a robbantgatók, de ha valaki ilyen iszonyatos tömegszerencsétlenséget használ ki, az mindennek a legalja. Úgy látszik a jövendöléseim legszomorúbb és legkegyetlenebb időszaka is elkezdődött. Az aljasság kora. Amikor már csak egy törvény van: az erőszaké.

Az indiai Asszam államban 2 millió embert ki kellett költöztetni az óriási árvíz miatt.

Itthon a napokban szintén és újra a víz okozott problémát. Először Heves megye kapott egy egész napos esőzést. Nem sima ügy, egész nap szakadt. A megye több területe járhatatlan volt. A föld teljesen átitatódott a korábbi esőzések miatt és az egy nap alatt lehullott több, mint 100 mm csapadékot nem tudta már elnyelni. Pár nappal később Kondoros és környéke részesült hasonló égi áldásban. A nap végére állt a víz mindenhol.

A dél-nyugati szomszédok még rosszabbul jártak. Szlovéniában, Horvátországban a több napos szakadatlan eső nagyobb területen okozott áradást. falvak, termőföldek vízben. Ljubljana egy része szintén. A horvátok reménykednek, hogy Zágráb szerencsésebb lesz, de ez attól függ, a szlovén területről mennyi víz jön át.

Túl kiadósak ezek az esők mostanában. Ebben az évben nem csak gyakrabban esett, mint az elmúlt évtizedekben, hanem az egy-egy alkalommal lehullott csapadék mennyisége is sokkal több, mint régebben. Ilyen szempontból is jelentős a változás. Teljesen egyedi évet írunk. Az országban sok helyen áll a víz. Ősszel nem volt jellemző sosem a belvíz.

21-én újra füstöt hozott a szél Moszkvába. A tőzeglápok hamvadó zsarátnokja újra lángba borult. A következő nap rendesen esett, melyre nagy szükség is volt, ugyanis a füst mérgező és káros anyag tartalma helyenként ötszöröse volt a tűréshatárnak.

Szöulban inkább a sok eső a gond, mely gyorsan érkezett az égből. Az alacsonyabb városrészek már víz alatt állnak. India sem járt jobban, a Taj Mahal kertjében is áll a víz, a szomszédos folyó árvize miatt. Erre emberemlékezet óta nem volt példa.

Hétfőn abszolút melegrekordot mértek Los Angelesben, ahol az erdőtüzek veszélye miatt még riasztást is kiadtak a hatóságok. A meteorológiai mérések kezdete, vagyis 1877 óta nem volt még ilyen hőség a város központjában, a meteorológusok 45 Celsius-fokot mértek, megdöntve ezzel az 1996-os 44,4 fokos rekordot. A 45 fokos rekordot délután fél egykor mérték a meteorológusok. Egy nem hivatalos utcai kijelző viszont 121 Fahrenheit-fokot , azaz 49,4 Celsius-fokot mutatott. Az eddigi rekordot, 44,44 Celsius-fokot 1996 júniusában mérték.

1752-en meghaltak, 15 millió ember hajléktalanná vált a több milliárdos károkat okozó pakisztáni áradásokban. A mezőgazdasági területek nagy része víz alatt van, így az élelmiszerhiány miatt humanitárius katasztrófa van kialakulóban.

Térjünk vissza a szeptemberi hazai történésekhez, összefoglalva azokat. Az e havi átlagos csapadék 30-35 mm. Alig volt olyan település, ahol legalább a duplája ne esett volna le. Ennél magasabb értékek sem voltak ritkák. Kiemelkedő volt azonban Gyöngyös a maga 240 mm-rel és a Bakony belseje 285 mm-rel.

Éves szinten az átlagos legnagyobb éves csapadék mennyiség – 800-900 mm – Nyugat-Dunántúlon, az Alpok-alján szokott lenni. Most háromnegyed év alatt több helyen, a Dunántúlon és az Északi-középhegységben meghaladta az 1000 mm-t. Mennyisége a Bakony közepén az 1300 mm-t is eléri, pedig van még egy negyed évünk. Az előre jelzések szerint az október is esős lesz.