Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2010. augusztus

2010-09-04

Bocsánat, javíthatatlan optimista vagyok. A múltkor azt írtam, hogy jövő évben lépünk át egy határt. Egy láthatatlan, az emberiség sorsát alapjaiban megváltoztató határt. Tévedtem. Az idei évben történt meg ez. Úgy látszik, tényleg rövidül az idő.

A bizonyíték: négy időjáráshoz kapcsolódó katasztrófa.

Pakisztán. 11-én vasárnap mondták be, hogy olyan áradás öntötte el az országot, melyre 80 éve nem volt példa. Mai állás szerint kb. 13-15 millió ember életét és megélhetését veszélyezteti az ár. Ez közelíti a lakosság 10 %-át. Nem csak sokan veszítették el házukat, lakásukat és váltak földönfutóvá, de az ország termése is oda lett. Pedig még nincs is vége az áradásnak.

Oroszország. Moszkva. A város környéke lángokban áll. Ép, hogy sikerült elkerülni egy atom katasztrófát. A titkos, Moszkva környéki létesítményt sikerült mentesíteni – jelentették be hivatalosan. A város fuldoklik. A füst időnként olyan sűrű, hogy az épületek ködbe vesznek. Az orosz állam létrejötte óta – kb. 1000 éve – nem volt ilyen forróság, mint most. Egy több, mint tízmilliós várost eddig nem voltak képesek a lángoló erdők füstje és a az izzó tőzeglápok mérges gázai ölelésétől megmenteni. Példa nélküli! Már újabb „fegyvert” is bevetettek: az imát! Azért imádkoznak, hogy megforduljon a szél, mert egyébként nem tudják eloltani. A világ egyik legnagyobb városának a sorsa az imától függ? És a modern technika? Kétszer annyian halnak meg naponta a városban, mint máskor. A kórházak nem győzik a holttestek tárolását, csak álló helyzetben. A legújabb hír szerint az Uralban is fenyeget egy nukleáris anyag tárolót az ottani erdőtűz. Oroszországban 554 helyen a tűz az úr. Már Finnországot is elérte a keleti szomszédból jövő füst felhője, így itt is túllépte az egészségügyi határt a légszennyezés.

Nem lehet kárhoztatni őket a sikertelen tűzoltás miatt. Ez ugyanis már egy más világ. Erre nem készülhettek fel. Illetve: senki nem gondolhatott arra, hogy Moszkvában 40 fok körüli meleg lesz napokon keresztül. Ezt megelőzően – tartósan – „csak” 30 fok körüli volt és kiszárad minden. Illetve, ha valaki ilyen veszély lehetőségéről beszélt, azt hülyének nézték.

Volt egy saját esetem is. Egerbe jött a Századvég meghívására az orosz nagykövet. Egy zártkörű rendezvény volt, így szabadabban kérdezhettünk bármit. Ez pár éve történt. Feltettem azt a kérdést, hogy az orosz kormánynak van-e forgató könyve arra, ha a globális felmelegedés miatt katasztrófák várhatók? Oroszországban van a legnagyobb kiterjedésű permafroszt, azaz örökké fagyott talaj. Ha ez elkezd felolvadni – tudjuk, hogy olvad – hatalmas árvizek lehetnek. E mellett elképesztő mennyiségű metán szabadulhat fel, mely például meg is gyulladhat, ha elér egy megfelelő koncentrációt. Elég egy villám és nagy területek borulhatnak lángba.

Nézett rám, mint borjú az új kapura. Látszott rajta, hogy nem azért mert szuper titkos dologra kérdeztem rá. Azért, mert a tekintetében, majd a zavarodott szavaiban az érződött: mi van, miről beszél ez? Legalább annyira elképzelhetetlennek tartotta a lehetőséget, mintha azt mondtam volna neki, hogy a közeljövőben leszálló UFO-k fogadására felkészültek-e? Na, e miatt a hozzáállás miatt van minden ország kiszolgáltatva a klímaváltozás következményeinek. Mindenki azt hiszi ez csak a távoli jövő problémája.

Úgy állnak hozzá, mint a magyar nemes:„Ej, rá érünk arra még”.

Itt a bizonyíték: nem érünk rá semmire. S ha valaki kételkedne, nyugodtan gondoljon a mostani kínai áradásokra. Egyik napról a másikra egész településeket mosott el a víz és csak árad, árad, meg árad, nem tudni mikor lesz vége. További esőzéseket várnak.

Európa közepén szintén órák alatt emelkedett a folyók vize métereket. Csehország, Németország és Lengyelország határvidékére hatalmas mennyiségű eső zúdult. Olyan gyorsan jött az áradás, hogy Kemniczben három idősebb ember – akik az értékeket próbálták menteni – már nem tudott kimenekülni a garázsból. A beömlő vízben lelték halálukat. Mindenki az áradás sebessége miatt van megdöbbenve.

Az idei év itthon, a Kárpát-medencében és közvetlen környékén is bizonyított. Sziget lettünk a többiekhez képest. Ha körülöttünk meleg volt – tavasszal, nyáron – akkor nálunk hideg. Ha máshol szárazság, itt ömlött az eső. A földrajzi Közép-Európának önálló időjárási zónája lett. Eddig itt volt – a mai Magyarország területén belül – az atlanti, a mediterrán és a kontinentális zóna határa. Itt találkoztak. Ez megszűnt. Az önálló Közép-Európai időjárási egységbe Ausztria, Csehország, Szlovákia, Kárpátalja, Erdély és Magyarország tartozik.

Nem egyszeri esetekről van szó. Egy megváltozott világról. Ideje felébredni!

Ötödikén, Grönlandon az egyik gleccserről akkora jég szakadt le, mint Buda. Annyi édesvizet tartalmazott, hogy egy kisebb város édesvíz szükségletét egy évig fedezné.

Már letelt a hónap. Moszkva felszabadult, de sok környékbeli falu a tűz martaléka lett. A hó végén Oroszország Dél-Európai területein újra fellobbantak a lángok. Ott ugyanis most is 30-40 fok körüli a hőmérséklet.

Hazai területeket vizsgálva a hónap második felében több tornádó keletkezését és pusztítását figyelték meg. Eger fölött észak-keleten, Mezőkövesden, de más településen is pusztítást okoztak. A jelenség sűrűsége a feltűnő. A múlt század elején is voltak, de kb. 3 évente egy. Most augusztusban már a sokadikat jegyezték fel. Még hogy nincs klímaváltozás? Tessék ezt bemagyarázni a károsultaknak.

Pakisztán. A hó végére összesített adatok szerint a hajléktalanná váltak számát több, mint 2 millióra teszik. A közvetlen életveszélyben lévők száma 20 millióra emelkedett az ivóvíz hiány, az élelmiszerhiány és a fertőzés veszély miatt. A pakisztáni vezetők szerint a neheze most jön. Alacsony a nemzetközi segélyek aránya a katasztrófa nagyságához képest. A kormányfő elismerte: az állam nem lesz képes lakosságát ellátni. Gazdaságilag kimerült.

Amerika partjai felé tart egy 4-es fokozatúra emelkedett hurrikán.

Felhívnám a figyelmet egy új jelenségre! Ez geológiai, de életünket jelentősen megváltoztathatja. Megfigyeltem, – ugyanígy mások is – hogy fokozatosan emelkedik a földrengések és tűzhányó kitörések száma. Azért veszem be megfigyeléseimbe, mert befolyásolhatják az időjárás és az élet alakulását. Hatásuk nem elhanyagolható. Gondoljunk csak az izlandi, kimondhatatlan nevű (Eyjafjöll) vulkán kitörésére. Az éghajlatra nem volt érzékelhető hatása, de az európai közlekedési káosz kialakulásában ige. A földre kényszerült repülők miatt a szárazföldi közlekedés vált akadozóvá, pedig ez egy kis kitörés volt. Igazi káosz akkor várható, ha a szomszédjában levő testvére tör ki, mely mindig sokkal erősebb jelenségeket produkált. Rendszeres követni szokta kistestvére ébredését.

Ne feledkezzünk meg hazánkról sem. Itt a napokban két kisebb földrengés is volt, kettes illetve hármas fokozatú. Figyelmeztető jel. Károkat nem okozott, de belevág a Balogh Béla kutatónak átadott jóslatok sorába. Elnézést, hogy ilyen, tudománytalan területre tévedtem. Nem tenném, ha nem lenne megdöbbentő az állítása. Kézhez kapott egy 1957-ben lejegyzett jóslat füzért. Hátborzongató, hogy amiket felsorolt, mind teljesült. Az idevágó rész az, hogy olyan helyeken is lesznek földrengések, ahol nem szoktak. Az ECHO TV Világ-Panoráma műsorát érdemes lesz nézni, hiszen Szaniszló Ferenc több adáson keresztül folytatja vele a beszélgetést a várható jövőről. Ellenőrizhetjük majd magunk is: igazak-e a további jövendölések.