Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2009. november

2009-12-09

Na, végre valami megszokott. November elsején megjött a hideg. 10.-e előtt azonban új felmelegedés kezdődött, sok esővel. Lehet, hogy éves átlagos csapadékkal kapcsolatban úgy leszünk, mintha ebben az évben nem történt volna semmi különös? Mintha nem is lett volna két aszályos időszak is?

November végén szokásosnál országszerte 6-7 fokkal melegebb volt szerdán, Budapesten pedig megdőlt a melegrekord: 17,5 Celsius fokot mértek. November 25: ilyen még sosem történt - tudhattuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól, nem csak a magas, 15-18 fok körüli hőmérséklet ritkaság novemberben, de az egyik napról a másikra jelentkező 10 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség is.

Elég volt az asztalfióknak készülő tervekből, most már határozott országgyűlési intézkedésekre van szükség annak megakadályozására, hogy Magyarországon víz- és élelmiszerhiány alakuljon ki – jelentették ki az „Aszály és Szárazodás Magyarországon” című konferencia sajtótájékoztatóján. Céljuk, hogy az Országgyűlés védje meg Magyarország polgárait az elkerülhetetlenül bekövetkező szárazodás következményeitől, a víz- és élelmiszerhiánytól. Kiemelték, hogy napjaink és a közeljövő aszályai nem azonosak az elmúlt évtizedekéivel, mert a globális felmelegedés alapjaiban változtatja meg egyes területek éghajlati tulajdonságait, így például a Kárpát-medence szárazodási zónába került. Az aszály a korábbi időkkel ellentétben már nemcsak mezőgazdasági probléma, hanem az egész nemzetgazdaságot érinti. A szárazodás nemcsak mezőgazdasági, hanem műszaki kérdés is, hiszen következtében tönkremegy a talaj, megsüllyed, ami az épületeket is veszélyezteti. A klímaváltozás következtében veszélybe került hazánk víz- és élelmiszer-ellátása is. Magyarország vize és talaja is kiváló, de véges. Németh Tamás, az MTA főtitkára véleménye szerint a világ népessége a jósoltnál is nagyobb mértékben fog nőni a jövőben.

Eddig a hivatalos tudomány képviselőitől (vagy politikusoktól) még sohasem hangzott el ilyen vészjelzés, sőt mikor évekkel ez előtt felhívtam a várhatóan katasztrofális következményekre a figyelmet, azt azonnal elhárították. Indokaik a következők voltak: nincs is felmelegedés, semmilyen katasztrófa nem várható, vagy csak a távoli jövőben, ne riogassak. Éreztették velem, hogy autszájder vagyok, nincs szakirányú végzettségem. Ha nem az elhárítással, hanem a probléma megelőzésével kezdtek volna foglalkozni, ma nem kéne ilyen nyilatkozatoknak elhangzania. A visszautasítók így maguk is felelősek a helyzet súlyosságáért! A végveszély itt kopog az ajtón! Már a jövő évi termés is bizonytalan lesz, ha csak pénzért lesznek hajlandók megnyitni az öntöző csatornákat. Nem fog megteremni a szükséges mennyiségű gabona! Senkit ne tévesszen meg a mostani esős időjárás. Ezt lehetett előre látni. Sokan azonban nincsenek tisztában a 2010-11-ben várható aszály súlyosságával.

Ausztráliában tovább erősödik, azaz máris tombol a nyár. 107 éves melegrekord dőlhet meg Ausztráliában – írta a Herald Sun e hó 8.-án. A hőség szombaton kezdődött, és ha az előrejelzések helyesnek bizonyulnak, még legalább jövő vasárnapig kitart – a kilenc napos időszakban ráadásul hét napra 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet várnak. Ha a mai 34 fokos, és a holnapi 32 fokos jóslások beválnak, Melbourne-ben először lesz négy egymást követő napon ilyen forróság novemberben 1902 óta. Olyan pedig, hogy ez hét egymást követő napon is megtörténjen, még sosem fordult elő.

Kutatási eredmény. Tíz-húsz éven belül eltűnik nyáron a jégsapka. Legalábbis ez derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával neves sarkkutatókkal tudományos intézetek által létrehozott Catlin Arctic Survey legújabb jelentéséből. Csaknem ezerötszáz fúrást végezve az átlagos jégvastagságot 1,8 méteresnek találták, ami kevés ahhoz, hogy ellenálljon a nap melegének a nyári olvadáskor. A múlt héten ismertetett eredmények alapján elkészült modellekből a tudósok arra következtettek, hogy már a következő évtizedben elfogy az északi sarkköri jégtakaró java része.

Itt közbe kell szóljak. A tendenciákat figyelve (a felületnagyság mért adatait), valamint a napfolttevékenység várható igen erős növekedését (a következő pár évben), legkésőbb 2015-ben nyáron jégmentes lesz az Északi-sark!

Ha a jégtakarót gondolatban kiiktatjuk, egészen más klimatikus viszonyrendszert kapunk. Megolvad az északi sarkkörhöz közeli fagyott talaj, amely csak Oroszország területének mintegy hatvan százalékát teszi ki. Kanadában is óriási az ilyen terület. A legalább tízezer éve fagyott tundra pedig valóságos időzített metánbomba, megolvadó rétegeiből hatalmas mennyiségű, üvegházhatást okozó gáz szabadul a légkörbe. Ez tovább fogja gyorsítani és erősíteni a felmelegedés folyamatát.

12.-e. Kína északi részéről - ilyenkor szokatlan - erős havazást jelentettek. A méteres hó településeket vágott el egymástól.

Angliai egyetemi kutatók felmérték, hogy egy nyugati civilizációhoz tartozó család évente átlagosan mennyi széndioxidot bocsájt ki. A háztartásban elhasznált energia 2 tonnát tesz ki. Ugyanennyi kerül a levegőbe a gépkocsi használat miatt. A megvásárolt áruk között jelentős a távoli országokban készített termékek aránya. Az üzletekbe kerüléshez történő szállítás kibocsájtási értéke az előzőek ötszöröse! Például a kínai ruha nemük, a távol keletről származó elektronikai cikkek, vagy a Dél-Ameriából szállított marhahús miatt. Az adatok egyértelműen alátámasztják nézetemet: legnagyobb mértékben a túlzásba vitt jólét, a globalizált termelés a felelős a káros anyag kibocsájtásért. A fejlett országok álnok szellemiségét mutatja: csak arról beszélnek, hogy tegyük energiatakarékossá házainkat. Arról nem, hogy a világhatalomnak legnagyobb hasznot, vagyont, befolyást és hatalmat biztosító korlátlan nemzetközi kereskedelmet kell korlátozni. Hiába fogyasztok kevesebbet ez kevésbé eredményes, mintha nem vásárolok más földrészről származó terméket. Ezt nem propagálják. Ezzel ugyanis vége lenne a világot kezében tartó pár száz, maximum pár ezer család az egész földgolyóra kiterjedő hatalmának. A globális hatalomnak. Inkább jöhet a felmelegedés. Tudatos, emberiség mértékű gyilkosság, haszonért! Mikor kerülnek majd a hágai nemzetközi bíróság elé?

Anglia észak-nyugati, Írország déli részét elborította az ár. Cumbria grófságban 24óra alatt 314 mm csapadék esett megdöntve minden eddigi angliai rekordot. A megáradt folyók négy hidat sodortak el és számos folyó-átkelőt. 1800 hidat pedig át kell vizsgálnia a katonaság és a rendőrség szakértőinek. Egészségügyi szükséghelyzet alakult ki a 20.-ai napok környékén, mert a szennyvizet is magával ragadta a tomboló víz. Novemberben ez már a második árvíz, hiszen a hónap elején is ugyanez történt. Írország második legnagyobb városában Cork-ban, több mint 100 millió eurós kárt okozott az ár. S, hogy maradjon az utolsó napra is valami, az áradás elöntötte a fővárost, Dublint is. A szigetekre most nem lehet azt mondani, hogy kint vannak a vizekből. Sajnos nyakig benne vannak.

Szaud-Arábia nyugati részén árvíz sújtja a sivatagot. Csaknem félszáz áldozatot követelt 26-ára virradóra Mekka körzetében. A Vörös-tenger partján elterülő Dzsidda városában több házat összedöntött és 44 ember halálát okozta.