Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének – 2009. szeptember

2009-10-15

Most már inkább van mit írni. Szerintem elfogyott a tartalék, a természet „türelme”. 23.-a van, hetek óta nem esett,megint olyan száraz a föl, mint a csont. Igazi vénasszonyok nyara, de sajnos már átmenet nélkül. Augusztus 20.-a után nem jött a megszokott lehűlés. Ugyan a kánikula megszűnt, de abnormális a 27-28-29 fok egész idő alatt. Lényegében folytatódik a nyár. Érleli a szőlőt, de nem normális ez a hőmérséklet. Ha a tendencia folytatódik a tavalyinál enyhébb telünk lesz.

Az egyik szomszédunk idén nem tudott nyaralni. Szeptember utolsó hetében tudtak csak elutazni a Balatonra. Csokoládé barnán érkezett meg. Mióta az eszemet tudom – fél évszázad – nem volt erre példa. A nap ugyanis már nem sütött olyan erővel, hogy bárki – itthon – lebarnulhatott volna. Már ez is a múlté. Drasztikus változás.

Ami még rosszabb hír, az Ausztráliából jött. Ott most a mi márciusunk van, tavasz eleje. Rémisztő hírt mondtak be a rádióban: Sydney-ben óriási porvihar van. A tavasz kezdetén! Csak pár méterre látni. Felhívták a mamák figyelmét, hogy kisgyerekekkel ne menjenek az utcára, csukjanak be minden ajtót, ablakot. Fel kell tennünk a kérdést: ha most ilyen az idő, mi várható nyáron? Meg fog állni az élet? Egyébként az év eddigi adatait összesítő nemzetközi jelentésben már 20 millió ember meneküléséről számol be, mely a klímaváltozás miatti katasztrófáknak köszönhető. Ez négyszer annyi, mint az elmúlt években.

Távol keleten sem jobb a helyzet, a tájfun övezetben. Egymást érik a katasztrófák. A hónap második felében a viharok, több mint kétszáz ember halálát követelték. Árvizek, földcsuszamlások és a szél.