Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2009. június

2009-07-08

Már van eső, de korábban kellett volna. Na meg jég nélkül. A Kis-Alföldön, Nagykanizsán és leginkább a Szabolcsban történtek borzalmasak. Ez utóbbi területen a viharban megrongálódott házak száma 7000-re tehető. Fél óra alatt életek munkája ment tönkre, sok család élete lehetetlenült el. Van olyan település, ahol minden ház a jégeső áldozata lett, egy sem maradt épen. Tiszavasváritól Beregsurányig, egy húsz kilómáter széles sávban pusztított a vihar. Nem csak a tetők szakadtak be a cseresznye, néhol dió nagyságú jégtől, de tűzfalak, kémények dőltek le, ablakok és redőnyök törtek. 37.000 hektáron tette tönkre a termést a jégeső. Ironikusan mondhatjuk: 11500 hektár kukoricát, 9000 hektár gabonát, 5.800 hektár gyümölcsöt, 5000 hektár napraforgót és 1300 hektár dohányt már betakarított a jég. Azaz eltakarított, elvert. Sok család megélhetését. Ezek után miből hozzák rendbe a házukat, az új termésig nem esznek? A károk felmérése még nem teljes.

Sajnos nem ez az egyetlen rossz hír. Itthon is pusztulnak a fenyvesek. A szárazság következtében a fenyőfák nem tudnak elég gyantát termelni. A szú így meg tudja támadni. Rohamos elszaporodásuk teljes állományok pusztítanak ki. El kellett indítani a kiszáradt fák kitermelését a még csak megtámadott, de még élő fákkal együtt. Ezek még hasznosíthatók. Az erdőgazdaságok most keresik azt a négy-öt szárazság tűrő fafajtát, melyeket a helyükre telepíthetnek. Ha már eladták volna őket, csak a kitermelés menne, itt maradnánk kopasz hegyoldalakkal. Nemzetárulás a kormány privatizációs terve!

16.-án kedden Nagykanizsára újra lecsapott a természet. Özönvíz szerű eső úgy, hogy hömpölygött az utcákon a víz. Most is jég kiséretében jött, dió és galamb tojás nagyságúakkal. A városban egyes házak fala úgy néz ki – na meg a redőnyök – mintha végig golyószórózták volna. A határban a termésnek itt is annyi. Ma Pécset szórta meg az égi áldás, hasonló nyomokat hagyva maga után.

Az elmúlt napok tragikus időjárása után megdöbbentő volt hallgatni az egyik TV csatornán a meteorológust. Tiszta leképezése korunk butaságának, felelőtlenségének. Kijelenti, nincs semmi vész, nincs semmi baj az éghajlatváltozással. Van ugyan, de nem lesznek gyakoribbak, csak nagyobb intenzitásúak. Te hatökör! Neked nem baj, hogy egy hét alatt 10 milliárdos károkat okozott a nagyobb intenzitás? Hogy családok mentek tönkre és még a nyár felénél sem tartunk? Mikor látnád be te idióta, hogy nyakunkon a vész? Az ilyen marhák miatt nem történik igazi vészjelzés!

23.-a kedd. Horror filmet néztem a National Geographic-on. A szép arcú gyilkosról, a gleccserek és a sarkok olvadásáról. Hátborzongatóan gyönyörű volt, és hogy miért horror? Mert a felmelegedésnél nagyobb tömeggyilkos nincs. A képek illetve filmrészletek gyönyörűek voltak, a tartalom iszonyatos. Legrosszabb rémálmaimat mutatták be. Itt csak szemezgetni fogok belőle. Az egyik amerikai gleccserről beszéltek, ahol folyamatosan – óránként készültnek fényképek évek óta. 2008-ban közel egy kilométerrel lett rövidebb. A vastagsága 30 év alatt 500 méterrel csökkent. A megdöbbentőbb a vastagságvesztés adata. Azt vetíti előre, hogy nem is a lerövidülés viszi majd a halálba, hanem a vékonyodás.

Grönlandon azt láthattam „dokumentum” filmen, amit eddig csak lelki szemeimmel. Mivel az átlag hőmérséklet 3 C fokkal emelkedett, a jégben tömegében kanyarognak a patakok, a folyók. Magasabb vízesés van itt, mint a Niagara. Mélysége 900 méteres. Megtalálható itt a Grand Kanyon csak kisebb kiadásban. A víz ugyanúgy utat vág magának a jégben, mint a sziklában, csak milliószor gyorsabban. És a legrosszabb képsor: egy végeláthatatlan hosszúságú szakadék. Mindkét irányból ide folyik a víz. Ez azért jelent iszonyatos veszedelmet, mert itt törhet ketté a hatalmas jégmező. Ekkor indulhat el egy hatalmas tábla jég az Atlanti óceán felé. Ha belecsúszik olyan szökőár keletkezik, ami véget vet a mai civilizációnak. Az óceán partvidékéből nem marad semmi, csak szikla és homok. Ha egyszer partot ér, még a nyomát sem fogjuk találni New Yorknak és a többinek. A nyomát se. Szó szerint: a nyomát se! Nem a lassú olvadás lesz a probléma, hanem a hirtelen megcsúszás. Ekkor már minden életben maradott tudni fogja: rég kicsúszott a dolgok irányítása az emberek kezéből. Kezdjen el minden Isten tagadó megtanulni imádkozni, hogy ez minél később következzen be.

A kínaiak már a 70-es évek elején megkapták a figyelmeztetést, de nem tettek semmit a felmelegedés ellen. Náluk a kiszáradás már akkor megjelent, településeket zárt körbe az előre törő sivatag. Ma sem zavarja őket, hetente avatnak szénerőművet. Tudom, már nem sokáig.

Mi itthon tapasztaljuk, hogy megváltozott minden. Úgy tanultuk meteorológiából, hogy jégeső ott várható, ahol a hirtelen nagy felmelegedés gyors feláramlást hoz létre. Jó forró nyári napokon előre lehetett is félni tőle. Most is volt jégeső bőven, de hol volt a rekkenő hőség? Sehol. Már más erők dolgoznak, megváltozott minden. Ideje lenne komolyan venni. És a vihar károsított települések csak sorakoznak: Nagymaros, Velem, Kőszeg, Budapest.