Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének - 2009. április

2009-04-26

Amit ebben a hónapban le kell írnom, az sem tartozik az áprilisi tréfához. áprilissal beköszöntött a koranyár, 20 fokok feletti hőfokkal. Hirtelen megindult a természet, a szokásos eső azonban elmaradt. A mezőgazdászok már aggódnak. Helyette újabb meleg rekord dőlt meg Budapesten. Azt hiszem, a mi féltekénken is megszűnik az a bizonyos 1 C fokos lehűlés hatása e tavaszon és a nyáron. Az éjszakák még normálisan hűvösek e hónapban de a nappal már melegebb van a kelleténél. A hagyományos áprilist idézi azért a szeles idő.

A metángáz került szóba egy beszélgetésen, ezért újra utána néztem a helyzet alakulásának. Nem örültem az eredménynek. A permafroszt (örökké fagyott föld) felolvadásáról és a metángáz kiszabadulásáról már korábban írtam, mint a felmelegedés katasztrofális gyorsítójáról. Ilyen felengedett talajok, „metán források” vannak Alaszkában, Kanadában és Oroszországban. Sajnos nem akkora terület, mint írják: Németországnyi. Nem, hanem földrésznyi! Tudomásul vettem. Most kicsit azonban én is besokkoltam, mert az Északi Jeges-tengerről nagyon figyelem felkeltő és rossz hírt olvastam.

Norvég és orosz tudósok – most, hogy nyáron már hajózhatóvá vált a Jeges-tenger – közös kutatásra indultak. Megfigyelték, sok helyen a víz metán tartalma a szokásosnak a tízszerese. A Jeges-tengerbe ömlő nagy orosz folyamok torkolatvidékénél ez felugrik százszorosra. Mint a filmfelvételek mutatják ezeken a helyeken bugyog, forr a tenger, oly mértékű a gázképződés. „Szegény Putyin”, nem az Északi Sarokról fog földgázt kitermelni, pedig az orosz zászlót kitűzette, hanem csőstül kapja már most a metángázt a torkolatok tájékáról. Ezt azonban nem tudja eladni. Hoz neki az átlagnál nagyobb felmelegedést! Ez majd eloszlik a légkörben és „áldásos hatásából” később mindannyian részesülünk. A 23-szorosból! A tengerfenéken eddig is tudták, hogy vannak metán klatrátok, fagyott metán gömbök. Tudták, keletkezéséhez elég nyomás és alacsony főfok kellett. Azt is tudták, fantasztikusan instabil képződmények, a kettő közül bármelyik változik – akár csak kis mértékben is! – felbomlanak, és kiszabadul a gáz. Még álmokat is szőttek bányászatukról. Minden energia gondot megoldott volna. Az emberi hülyeség elérte, ki sem kell bányászni, feljön magától. Haszon semmi, kár mérhetetlen! Elég volt a sarki jég időszakos – nyári – elolvadása és a beömlő folyók vizének felmelegedése (a tengerével együtt), máris a labilis klatrát felbomlik és gyárkéményként működik. Nem széndioxidot bocsájt ki, hanem 23-szoros üvegház hatású metánt. A felmelegedés nemhogy csökkenne, hanem többszörös ütemre kapcsol. Ha az összhatás csak két, vagy háromszoros is lenne, a kritikusnak tekintett felmelegedési határértékeket fele, vagy harmad idő alatt fogjuk elérni. Még a tudósok nagy része sem meri kimondani, pár év és nyakunkon a vész.

Mi, magyarok persze, mint minden rosszból, persze ebből is másfél-kétszeresét fogjuk kapni. Legalább is a hazai és a nemzetközi meteorológus társadalom szerint. Ugyanis a medence hatás így érvényesül. Nézzük csak az előre jelzéseket és a tényeket együtt. Az ENSZ által létrehozott Éghajlat-változási Kormányközi Bizottság (IPCC) adatai szerint a 21. században a hőmérséklet emelkedés elérheti akár a 6,4 C fokot is. A bekezdés elején említettet alapul véve jobb esetben ez nálunk 9-10 fokot jelent. Ilyen hőmérséklet szavannákon vagy sivatagokban van. Tegyük hozzá a metánnál mondott időrövidülést és tudjuk, ezt már 50-re, vagy 30-ra is elérhetjük! Nem, nem vagyok hülye!

Az adatok szerint az utóbbi három évtized alatt a napi csúcshőmérséklet drámai mértékben, 2-3 Celsius-fokkal emelkedett Magyarországon. Az éves csapadék mennyiség ez idő alatt jelentős mértékben csökkent, ugyanakkor a nagy intenzitású záporok, viharok ereje nő (például 2006 augusztus 2o.). Az árhullámok kockázata nő. Korábban a statisztikák szerint a jelentősnek számító árvizek 5-6 évente, a rendkívüliek pedig 10-12 évente történtek. Ehhez képest az utóbbi évtizedben 9 alkalommal vonult le nagy árhullám a magyar folyókon. Az EU Prudence klíma modellezési programja szerint hazánkban minden évszakra kiterjedő melegedés várható. Ezt az előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa – Szépszó Gabriella – is megerősítette. E kilátások azt is jelentik, hogy más növények termesztésére kell várhatóan átállnunk. Már ahol egyáltalán talajról beszélhetünk, ahol nem tűnik el az egyre lejjebb húzódó talajvíz. Lehet, hogy az Alföld el nem sivatagosodó részén is csak tönkölybúzát lehet majd termeszteni és semmi mást? Az az egy gabonaféle, mely a tartósabb szárazságot is elviseli. Lehet, hogy a hegyvidékek ma hideg zugai lesznek csak alkalmasak krumpli termesztésre, a hegyoldalak pedig csak olajfák telepítésére, más minden kiszárad?

Az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának egyik 2007-es jelentése szerint a klímaváltozás szempontjából Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa. Más országokban az ökológiailag legmagasabb sérülékenységi besorolás alá csak egyes területek tartoznak, hazánkban azonban egyáltalán nincs ettől eltérő térség. Ahogy szokták mondani: na, erre varrjunk gombot!

Én tudok. Sejtem, pont ezt nem várták tőlem. Ennyi negatívum, világvége után. Pedig így van. Tudok. Annak ellenére, hogy a teremtés a közeljövőben is a legnagyobb megpróbáltatások elé fog állítani bennünket, még ezt a fokozottan hátrányos helyzetet is túl fogjuk élni, míg mások nem. Csak egy példával világítom meg, de van sok. Anglia. A teljesen elolvadó északi sarki és grönlandi jég a kutatók szerint leállítja a Golf áramlatot. Ez helyi, mini jégkorszakot idézhet elő. A britek szigete jégtakaró alá kerülhet. Még ha csak pár évre, akkor is lakatlanná válik, pedig csak egy hatás éri, nem sok mint minket érhet. Így járhat egész Skandinávia. Egy hatástól. Amit a kutatók nem vettek figyelembe nálunk: a különböző irányú veszélyek tompíthatják is egymás hatását. Na, ez lesz nálunk. Ez azonban nem mentesít az alól, hogy feléledjünk, feltámadjunk tespedtségünkből. Minden politikust ki kell rúgni a politikából, aki szerint nincs katasztrofális veszély és nem cselekszik azonnal. Meg kell szüntetni a jólétinek kikiáltott túlfogyasztást, s így a túltermelést. Minél előbb meg kell szüntetni a tengeren túli áruk behozatalát, illetve az oda való kiszállítást, hogy csak egy példát mondjak. Új világrendszert kell kialakítani. Tudom, ezt mi magyarok fogjuk elindítani, pedig ma minden ennek mond ellent. Mégis így lesz. Mivel eddig minden előre jelzésem – sajnos – beigazolódott, tudom, ez is befog. Lassan ugyanis már ébredezik e nemzet, s többé nem lehet mesterségesen lenyugtatózni.

Az elmúlt egy-két hétben rossz érzésem alakult ki, de semmilyen magyarázatot nem találtam rá. Annyit sejtettem csak, hogy ez valamilyen módon a természethez kapcsolódhat, de még ebben sem voltam biztos. Ma lett meg a megoldás. A napsütéssel baj van. Általam még nem tapasztalt jelenség, hogy az embert felmelegítette a napsütés a levegőt meg nem. Akár úgy is, hogy megizzasszon, de a levegő hideg maradt. Nem arról van szó, hogy a széljárás hideg levegőt hozott volna, nem hozott. Nem tudom milyen sugárzás erősödhetett fel, mely ránk emberekre ilyen hatással van, de például a környezetre nem, vagy csak kevéssé. Egy kerti bútor, vagy a kövezet hideg marad, az ember azonban felveszi a meleget, lebarnul, izzad. Ezt a különlegességet támasztja alá a nappali meleget követő éjszakai hideg. Kíváncsi vagyok milyen lesz az év, mi újdonságot hoz még.

Hát eligazítást adhat az évre a mai hír. Ausztráliában is beköszöntött az új évszak. Na nem az ősz, aminek jönnie kéne, hanem a tél! Havazással, hóviharral, 120-130 km/órás széllel. A meteorológusok a következő napokra is havazást jeleznek. Hát tényleg nincs rendben a természet.