Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónikás ének

2008

A Visszatérés az eredetekhez című írásban foglaltak alátámasztására. Azért, hogy lássuk - és ne lehessen letagadni - a természet válaszainak egyre erősödő jellegét és az egyre szélsőségesebbé váló jelenségeket. Az eddigiekhez hűen, csak az emberi tevékenység következtében beálló változásokkal foglalkozom.

2008 május

Ez a hónap is eseménydús volt.

Mianmarra (Burmára) lecsapott egy ciklon. Két okból is fontos. Még nem vagyunk a monszun időszakban, amikor ilyen várható lenne. Az eddigieknél erősebb volt, mely így több mint százezer ember életét vette el. A hírek szerint másfél milliónyi ember vált hajléktalanná, földönfutóvá. Mindenüket elsodorta a beözönlő tenger árja. Lehet, hogy a nagyobb pusztulás még hátra van. Ugyanis szinte az egész termő területet elborította a víz, elmosva szinte az összes termést az országban. Az egész ország lakosságát éhínség fenyegeti.

Afrikában kitörtek az első éhség lázadások.

Itthon megindult a tornádó szezon. Április 22-én Székesfehérvárott és Oroszlányban, május 20-án a Bács-Kiskun megyei Gátéren, 22-én pedig Egerben. Korábban Amerikában is csak nyárvégén indult a tornádó szezon, nem nálunk és tavasszal! Hiába, itt van Amerika, már így is.

2008 június

A tornádó úgy látszik meghonosodik nálunk. Újra megfigyeltek egyet Egerben. Igaz, a tölcsér nem érte el a földet, de aggasztó, hogy egy közepesen meleg napon is megjelenhetett. Mi lesz, ha kánikula lesz?

Egy régóta nem tapasztalt esemény: pénteken, 13-án szépen, csendesen,de kitartóan esik. Hosszú évek óta nem volt ilyen. Pont az ellenkezője jellemző mostanában. Az ország minden területén - hol itt, hol ott - felhőszakadások zúdulnak le, nagy gazdasági károkat okozva.

A nagy világ. Spanyolország, Katalónia fellélegezhet, esett. Annyi, hogy a víztározók félig megteltek. Ők szerencsések. Nyugat-Európa egy része nem. Ők csőstül kapták az áldást árvíz formájában. Amerikában folytatódik a "klimatológiai oktatás" - a természet részéről. Keleten havazás, középen árvíz, nyugaton szárazság és erdőtüzek. Kíváncsi vagyok: mennyi ideig kell a tanításnak folynia, hogy belássák, nem lehet a természet törvényeivel szembe menni. Ahogy őket ismerem szükségük lesz egy pár év rombolására, míg észhez térnek.

Tegyünk egy kitérőt a természet erejének érzékeltetésére. Nem közvetlen meteorológiai, de figyelmeztető. Kínában nagyon erős földrengés volt. 60-80.000 ezer főre teszik a halottak és az eltűntek számát. Erős földrengésnél ez nem szokatlan. Ami külön említést érdemel az a földrengés által kiváltott földcsuszamlások eseménye. A nagy erejű rengés miatt hegyoldalak csúsztak a mélybe. Az óriási sziklatömbök természetes gátakat alakítottak ki. Lakott területek fölött hatalmas tavak keletkeztek. Az emelkedő víz azzal fenyeget, hogy áttöri a gátakat. Az árvíz lakott területeket sodorhat el. Így is - csak a földrengés következtében - 15 millió ember vált hajléktalanná. Annyi, ahány magyar él a világban. Ezt követheti az újabb természeti csapás. Tudnunk kell, nincs a természetnél hatalmasabb. Tanuljuk meg tisztelni, és tanuljunk meg törvényei szerint élni.

Úgy nézem, a napkutatóknak igazuk van. 2000 óta a napfolt tevékenység esősebb 11 éves periódusában vagyunk. Megfigyeléseik szerint a 8. év szokott a legesősebb lenni. Nálunk is ez igazolódik az idén. Azt hiszem úgy fogunk emlékezni erre az évre, hogy milyen szép volt. Esett, a növények harsogó zöldek voltak, csak úgy duzzadtak az erőtől. Őrizzük meg emlékét, hiszen lehet, hogy az utolsó ilyen évet éljük át.

15.-e van. Kína hat tartományában tíz napja esik. Ezek közül az egyik, ahol a földrengés volt. A miatt voltak földcsuszamlásokkal elzárva a folyók. Ezek átszakadásától félnek. A meteorológusok szerint még egy hétig esni fog. Borzalmas pusztítás várható.

Ausztráliából árvizet jelentettek a szintén nagy esőzés miatt.

2008 július

A hó közepe felé járunk. Esemény van bőven.

Itthon bejött a Medárd. Van csapadék, de egy része jég formájában. Ez önmagában nem szokatlan. Meleg nyári záporokat máskor is tarkította jég. Az ország legkülönbözőbb részein. Addig nem éreztem, hogy írni kéne róla míg cseresznye, dió, vagy galambtojás nagyságú esett. Akkor már igen, amikor bemondták és megmutatták az alma nagyságút. Mindent összetört amit elért. Ez a nagyság már egyedi.

Szekszárd is bekerül a naplóba, pedig ez a vidék a jégesőiről is ismert. Ma már jégelhárító ágyúrendszer van kiépítve. Jól is működik, alig van már kár. Most mégis megesett, a jég szőlőhegyet tarolt. Itt is extrém helyzet alakult ki. Tizenhárom kilométer magas felhőoszlop alakult ki. Időben észrevették a veszélyt, lődözték is az ezüstjodidot az égbe, de ilyen kivételes körülmények esetén az már nem volt hatásos. Úgy elverte a szőlőt, hogy a gazdák már csak azért permeteznek, hogy a tőkéket megmentsék a jégverést követő gombabetegségektől. Termésből nem sok lesz. Mi azért ne panaszkodjunk, mások rosszabbul jártak.

Például Kaliforniában, vagy Kína déli tartományaiban.

Az elsőben a 40 fokos hőség és a villámok tábortüzeket gyújtottak. Ez olyan jól sikerült, hogy akkora területen égett le az erdő, mint Rhode Island (az USA egyik tagállama). Schwarzenegger kormányzó bevetette a Nemzeti Gárdát - ugye milyen jó, ha van - és lassan kezdenek úrrá lenni a helyzeten. Ez nem azt jelenti, hogy eloltották a tüzeket, csak azt, hogy csökkent az erdőtűz területe. Kénytelen volt még a kormány segítségét is kérni.

A Kínaiaknak a természet másik nagyhatalmával kellene megküzdenie. A vízzel, de nem megy. A déli tartományokban csak nem akart elállni az eső, így több mint 3 és fél millió hektárt öntött el a víz. (Ez nagyobb terület, mint Magyarország egyharmada.) Az összes termés odalett a területen. Számokkal is alig kifejezhető a kár mértéke, ezer milliárd forintnak megfelelő. Tíz milliókat kellett kitelepíteni. 250.000 lakás semmisült meg. Az előrejelzések szerint az időjárásban nem várható változás!!!! Belegondolni is borzalmas, mi jöhet még. Ja, erről jut eszembe: a földrengés okozta károkat összesítették. Körül-belül 150 milliárd dollár. Iszonyatos, ami ebben az évben Kínát sújtja. Ami azonban fontosabb, hogy mit jelent ez természetben. Emberéletben és munkában.

De van remény! Tanácskoztak a nagyok! A G-7, 8, 9, 10.

Eldöntötték: 2050-re jelentősen csökkentik a káros anyag kibocsájtást. Ott volt Kína is, meg India. Így szóba került a népesség alakulása is. Úgy nagy általánosságban. Konkrét cselekvés szóba sem került. Kínos ugyanis a kérdés. Pedig közölték a legújabb adatot is. már 6,7 milliárdnyian vagyunk. Irtózatos ütemben nő a lélekszámunk. Még javaslat sem született, de ez legalább őszinte. Nem úgy mint a kibocsájtás csökkentés. Egyrészt: 2050 olyan messze van, hogy bárki bármit ígérhet, nem jelent semmit. Magyarán a világ vezető politikusai megint adtak a szarnak egy pofont. Másrészt: egyik sem lesz már az élők sorában, hiszen addigra a természet elrendez mindent. A szennyező anyag kibocsájtást és a lélekszám alakulást. Egyaránt. Nem lesz aki kibocsájtson érdemi mennyiséget.

2008 augusztus

Még csak nyolcadika van, de eseménynek nem vagyunk híjján. E hó elején Nyugat-Európa is belépett a tornádó övezetbe. Párizs környékén és attól északra, valamint Belgiumban több tornádó alakult ki a hó első napjaiban. Tegnap Németországban voltak hasonló jelenségek és újabbak keletkezését várják a meteorológusok. Gondolom a Berlin környékiek eddig is meg voltak nélküle és szívesen meglennének ez után is. A természet azonban így adja tudtukra, hogy az őt ért rombolásra neki is van válasza.

2008 szeptember

Már megint nyolcadika van. Úgy látszik írásra való nap.

Változtatnom kell az eddigi gyakorlaton. Nem írhatok csak az időjárásról. Más, egyedi, nagy fontosságú dolgok is alapvetően érinthetik az életünket úgy, hogy muszály mást is rögzítenem.

Olyan történt velem, mint még soha, pedig már túl vagyok az 57. évemen.

Szeptember elsején kivételes nap volt, melyre csak későn ébredtem rá. Mások azonban észre sem vették. Kimentem a telekre dolgozni. Elfáradtam, s ledőltem egy pokrócra elszívni egy cigarettát. Egy-két percen belül éreztem, hogy valami nincs rendben. Később jöttem csak rá, hogy mi miatt van rossz érzésem. Egy hangya sem volt a takarón, és egyáltalán, semilyen bogár, rovar. Körülnéztem és sehol, eggyet se látok. Ekkor tűnt csak fel, hogy nincs tücsök ciripelés. A természet az egész környéken néma. Sehol egy madár. Nincs madárhang, Sehol egy veréb, egy seregély, egy fácán, de nem járőrőz az égen a héja pár sem. Egész nap összesen három, vagy négy tücsköt láttam, pedig két napja a fűnyíró gép elől rajokban tértek ki. Nagyon nyugtalanul értem haza, de ott sem javult a helyzet. A ház mögötti komposzton mindig turkál egy-két rigó, vagy valamilyen más madár. Most egy se. Mikor besötétedett nem jelentek meg a denevérek. Aznap egy sem.

Szeptember 1-én, hétfőn, tanév kezdés napján Egerben és környékén eltűntek az állatok. Kísérteties volt a természet csendje. Döbbenetes volt.

Három nap kellett, hogy minden visszatérjen a szokásos rendbe. Kérdeztem másokat is elsejéről, de senki sem figyelt a természetre. Már azt hittem túl érzékeny vagyok, vagy valami baj van az agyammal, mikor egyik ismerősöm ugyanerről számolt be, csak Pest környékéről. Na ekkor megnyugodtam, mégsem vagyok hülye, de belém is hasított a félelem. Annál sokkal nagyobb baj történt, minthogy meghibbantam. Elsején olyan, geológiai, vagy csillagászati anomália lehetett, melyet az állatok megéreztek és elbújtak. Talán a napban történt valami, mely elől elmenekültek? Még nem tudom. Kérek mindenkit, ha kiderül valami szokatlan erről a napról, értesítsenek.

Kerestem , hogy átéltem-e hasonlót valaha. Igen, egyszer. A teljes napfogyatkozás idején. Akkor volt ilyen kisérteties csend. A gyors lehülést a természet némasága kisérte.

Egy dolgot megfogadtam: ha valamikor eltűnnek mellőlem az állatok, én sem maradok a szabad ég alatt. Fogadni merek, hogy ők érzékeltek valami olyan jelenséget, mely káros és ez elől bújtak el. Magam is így fogok tenni és másoknak is ezt javaslom. Természetesen mindenki figyelje a környezetét, fontos lehet. A híradásokban úgyis mindenről csak utólag beszélnek, vagy egyáltalán nem.

Na, de nem csak ez történt. Augusztus 20.-ával vége szokott lenni a nyárnak. Erősen lehül a levegő, lehülnek a tavak is. Mindenki megy haza készülni a közelgő tanévre. Most is lehült, de alig-alig. Nyugodtan lehetett nyaralni. Ez önmagában is rendellenesség. A szeptemberi tanévkezdés mindig meghozta újra a jóidőt - a diákok bosszatására - de sohasem így. 30-38 fokos kánikula egy hétig? Ez abnormális. A kettő együtt pedig óriási felkiáltójel! Amúgy is akkora szárazság volt, hogy mostanra a kukorica tövig leszáradt! A természet rendje felborult.

Na, de ne bántsam a természetet, mert törekedett azért az átlag elérésére. Adott ő csapadékot, csak máshol. Angliában, Walesben egy nap alatt 30-40 millimétert. Lett is belőle a múlt héten kiadós áradás. Na nem önmagában ettől. Ahogy a napkitörések kutatói megjósolták a 2008-as év lessz a legcsapadékosabb a 2000-2011-es az esős perióduson belül. Volt is a briteknek a nyáron égi áldás annyi, hogy augusztus végére telítődött a talaj. E miatt nem tudta elnyelni a mostanit. A franciák is küzködnek az árral, na meg dél Svájc. Tajtékozva tombolva ömlött a hegyoldalakon a rohanó víz. Vitt is mindent, ami az útjába került, utat, hidat, autót, házat.

Az új-világban hódít a hurikán szezon. Igaz, ennek most van itt az ideje. A négy egymást követő vihar lerendezte a karib szigeteket. Több száz halott, s több százezer lakás a földdel lett egyenlő. A mai éppen a kubaiakat táncoltatja. Két és fél million embert kellett kilakoltatni.

Még egy mai hír ide kívánkozik. Az amerikai kormány gondnoksága alá került a két legnagyobb ingatlan bank. Ez azt jelenti, hogy mindkettőt 1-1 ezer milliárddal kellett megtámogatni, hogy össze ne dőljön az amerikai ingatlanpiac és a bankrendszer. Ha nem teszi, itt a csőd, de nem csak Amerikában. Összedől a világ pénzügyi rendszere.

Tudják ez mit jelent? Végig merik gondolni? Úgy gondolják, hogy a gazdasági válság vég nélkül eltolható, vagy egyszer ki fog törni? Ugye ön sincs felkészülve az elszegényedésre, az éhezésre?

Szept. 26.

Pár napig nem kaptam rossz hírt. Újra reménykedtem, csak én látok sötéten, a helyzet még sem az. Na, tegnap ennek vége lett.

Az első hír Kanada északi részéből jött. Bár csak ne jött volna. A kanadai Északi-sark utolsó öt jégtáblája közül az egyik, az Ellesmere szigettől szakadt le még augusztus végén. Az 55km2 területű hatalmas darab nem az első, mely a környéken elszabadult. A közeli Serson jégtáblából is letört két darab, melyek összesen 122 km2 területűek voltak. Így e jégtábla területe 60% át vesztette el. A maradék jég pedig a gyorsuló klímaváltozás legújabb jeleként rendkívül gyorsan elsüllyedt. Az Arktisz jelentős részén a hőmérsékletnövekedés sokkal gyorsabb, mint a globális átlag az elmúlt évtizedekben. A szomorú igazság az, hogy tízszer több jég tűnt el a sziget környékéről, mint amit a tudósok júliusban jósoltak erre a nyárra. Az Ellesmere sziget valamikor körülbelül 9.100 km2 területű jégtábla volt. Mára alig 780 km2. A tudósok véleménye szerint a jégtakaró nem fog újra képződni, mivel rendkívül hosszú ideig tartott, mire létre jött.

A második hír is északról érkezett és mindent elsöprő jelentőségű.

Kutatók első alkalommal találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a Jeges-tenger partvidéki vizeinek mélyén lévő metán jelentős mennyiségben jut a levegőbe. A metán a tengerek mélyén metán-klatrát formájában van jelen, ami a víz-jég egy formája. Nagy tömegben fordulnak elő a viszonylag sekély arktikus vizekben is, ahol a fenék hőmérséklete nem haladta meg az 1-2 C fokot. Ez a hideg tartja szilárd állapotban. (Melegebb vizek esetén legalább 400 méteres vízmélység kell hozzá.) Az Oroszország északi partjai mentén hajózó kutatók a Laptyev- és a Keletszibériai-tengeren nagy metán koncentrációt mértek, néhol a határérték százszorosát. Néhány helyen a metán nem is oldódott fel a vízben, hanem buborékokban, úgynevezett metánkéményeken keresztül tör a tenger felszínére. A Jeges-tenger alatt nagyobb mennyiségű metán található, mint a Föld teljes szénkészlete. Elemi érdek lett volna, hogy ez ott maradjon, ugyanis a metán üvegház hatása a CO2-énak 20-23-szorosa. Csakhogy az Északi-sakvidék sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része. Az utóbbi néhány évtizedben 4 Celsius fok volt.

A metán kiszabadulásának folyamatát azért kísérik megkülönböztetett figyelemmel a tudósok, mert a gáz a múltban is okozott hirtelen hőmérséklet és éghajlatváltozást, mely alapvetően átalakította a földi életet, s tömeges kipusztuláshoz vezetett. Kb. 245 millió évvel ezelőtt 10 élőlényből 9 kipusztult. Ilyen változás történt 55 millió évvel ezelőtt is.

Ha a tudósok nem találnak megoldást egy-két éven belül a levegőbe kerülő metán és széndioxid megkötésére, a korábbi kihalás a következő években, évtizedekben (egy-kettő) megismétlődik. Nem tudhatjuk, életben marad-e egyáltalán egy ember is!

2008. október

Már megint Kanada. Döbbenetes hír. Egy kis kártevő bogár miatt rohamosan pusztulnak a fenyvesek. Az ország területe közel 10 millió négyzetkilométer. Nagy kiterjedésű fenyőerdők borítják a tajgás részeket, márpedig területének körülbelül fele tajga. A kis kártevők az utóbbi években oly mértékben elszaporodtak, hogy ha ilyen arányban folytatják áldatlan tevékenységüket, 2015-re kiirtják az összes fenyvest.

Az erdészek két alapvető okot feltételeznek a kártevők elszaporodása mögött. Érdekes módon az egyik az erdőtüzek tudatos megakadályozása. Az erdőtüzek ugyanis nem csak a beteg fákat semmisítik meg, hanem a kártevőket is. Segítségével egyensúlyi állapot alakult ki, a kártevők nem tudtak elszaporodni. Ha a gyors oltással megakadályozzuk, hogy a beteg faállomány hamuvá égjen, nem pusztulnak el a kéreg alatt meghúzódó kártevők sem. A természetes tüzek adnak lehetőséget az erdők megújulására is. A kártevő mentes új faállomány létrejöttére is.

A másik ok a globális felmelegedés. A rovarok számát a kemény fagyok szintén korlátozták. A telek Kanadában is rövidülnek és enyhülnek. Javultak a kártevők túlélési esélyei. Túlságosan is. Ha ilyen marad az időjárás a fenyőerdőknek már csak 7 évük van. Elképesztő oxigén előállító és széndioxid megkötő állomány, kapacitás lesz semmivé. Hiába ültetnek az elhalt és kivágott fák helyére csemetéket, azok képtelenek pótolni ezt az áldásos tevékenységet. Majd harminc-ötven év múlva. Most, hét éven belül azonban tovább romlik a levegő összetétele. A számítottnál még gyorsabban nő az üvegház hatású CO2 aránya a légkörben. A számítottnál gyorsabb felmelegedés ennek is lesz köszönhető.

A természet így mutatja meg, hogy minden mindennel összefügg. Ha valahol megbomlik az egyensúly az más elemekét is megbontja. Így jön létre a hatványozódás, a folyamat így válik megállíthatatlanná.

Az időjárás változása szinte naponta tapasztalható. Új jelenségek mutatkoznak. Ősz van, esik. Ez nem újdonság, az azonban igen, hogy dörög és villámlik. Most már tagadhatatlan a mondás: mindig van új a nap alatt.

Még csak 8.-a van (az írás napja), így írnom kell. Na, nem jószántamból, a magam örömében. Megint egy kis gazdaság. Mint "A tanú" című film óta tudjuk az élet nem habostorta, és a helyzet fokozódik. Most még csak nyugaton. Egy hónap alatt a pénzügyi csőd átúszott az óceánokon és ellepte az egész földet. Európában is állami pénzzel kell kihúzni a szarból a bankokat, hogy össze ne dőljön a világ pénzügyi rendszere. Pénzpocsékolás. Nincs ugyanis annyi pénz az államkasszákban, amivel a sok fedezetlen nyerészkedést ellensúlyozni lehetne. Eddig csak ingatlan ügyletekkel foglalkozó bankokat, pénzintézeteket kellet kisegíteni és a kormányok fogadkoztak, hogy a folyószálákról a kifizetéseket garantálják, mégis tegnap este átszakadt a gát. Egy írországi lakossági számlákat vezető bank bezárt, s az emberek nem tudtak hozzá jutni a folyószámlájukon levő pénzükhöz. Ez már gyökeresen más helyzet. Itt nem a részvényárfolyamok eséséről van szó, hanem arról, hogy az emberek holnap is tudnak-e kenyeret venni. Mint 2000-ben Argentínában. Polgárháborús állapot lett belőle. A különbség az akkorihoz képest, hogy ma nem egy országot fog érinteni. Az egész civilizáltnak mondott világot. Sokan ugyanis számlán tartják összes pénzüket, és ami az aznapi vásárláshoz kell, felveszik a bank automatából. Itt a nagy veszély. A teljes kiszolgáltatottság.

Na, de mi nyugodtak lehetünk. Gyurcsány megmondta - és a miniszterei is - hozzánk a krach nem gyűrűzik be! Mintha ezt már a 70-es években hallottuk volna a kommunista csürhétől! Akkor se lett igazuk, ma sem lesz.

Egy kis kitérőt kell tennem. Egerbe. A kórházunkat a mai csürhe el akarja adni, mi meg megdögölhetünk. Itt igazi harc folyik. Szerintem a világ jövője is itt fog más irányt venni. Tudom, nagy szavak, de mégis ez az érzésem. Itt ugyanis tényleg a dolgozók küzdenek jogaikért és egy közszolgáltatás - a gyógyítás - fenntartásáért. Közfeladat csak közösségi alapon látható el, nem profit alapon. Ha a kórházakat tőkések működtethetik, nem vagyunk a messze attól, hogy mondjuk a minisztériumokat is ők működtessék, majd a Parlamentet is. Ma Egerben az a harc folyik, azt akarják megakadályozni a dolgozók, hogy egy megyének ne legyen közkórháza és ne juthassunk el az előbb vázolt folyamat végéig. Itt igazi társadalmi harc van. A kórház eladását nem akarja sem jobb oldali sem bal oldali érzelmű dolgozó. Ez nem pártvonalak menti, hanem értékek menti küzdelem. Itt robbanhat ki a végső társadalmi harc, mely Magyarország sorsát megváltoztatja. És most igazi, régi értelembe vett harcra gondolok, ahol a vér elkerülhetetlen. Ráadásul ez akkor törhet ki, amikor az ország szekere végleg belesüllyedt a sárba. Már jövő évi költségvetése sem lesz. Akkor törhet ki, mikor a világ a pénzügyi-gazdasági katasztrófa szélén áll és csak egy szikra kell neki, hogy lángba boruljon, maga alá gyűrve az egész modern kori civilizációt.

De lehet, hogy mégis lesz költségvetés. Ma ugyanis befejeződött az oktatás. Ibolykát tiszteletre tanították, na meg egy nagy mágnás bankvezért. A kalapos hölgy el akarta az útból távolítani ellenfelét és ehhez "szívességet kért. Megkapta, de elfelejtette, hogy azt viszonozni köteles. Márpedig tudhatná, hogy azt a költségvetést kell megszavazniuk, amit benyújtottak, nem pedig nem egy módosított javaslatot. Elkezdett pattogni és megmutatták neki, hogy több tiszteletet, vagy nem lesz frakciója. Egy kis lehallgatási zűr a nyilvánosság előtt - nagytőkés neve szellőztetve - és máris tudja az illető, hogy az olajiparban nem akar részt venni. Mind eladta. A nagytestvér azzal sokkal jobban tud bánni. Oktatás befejezve, akta lezárva. Az oktatók azonban még nem tudják, hogy az ő idejük is lejárt, a természeti és gazdasági törvények náluk is hatalmasabbak.

A természet nem tűri, amit az emberek igen. Még packáznak vele, mint az alábbiakból kiderül. 2000 óta az atmoszféra CO2 koncentrációja négyszer gyorsabb ütemben emelkedik, mint az előző évtizedben, állapította meg egy szeptember 26-án kiadott jelentés. 10 milliárd tonna szenet bocsájtottunk ki 2007-ben, miközben a szén természetes lebomlása lassult.

Ez az elmúlt 20 millió év legmagasabb széndioxid koncentrációjához vezetett.

Egy olyan évtized után, amikor intenzív nemzetközi lépésekre került sor, hogy csökkentsük a klíma változás hatásait. Egyáltalán nem tisztelt politikusok és maffiózók! A természet haragja rátok is lesújt!

2008. november

Most nincs sok írni való. Mintha a természet visszazökkent volna. Igaz, döbbenetes hír volt, hogy a napkutatók milyen pontosan jeleztek előre. 2008 a napminimum éve - mondták. Annyira bejött, amennyire nem is képzeltem volna. Szeptember végéig 200 napon keresztül nem volt napfolt tevékenység! S hogy ennek van-e jelentősége? De mennyire! A Föld átlaghőmérséklete 1 C fokot hűlt. Azóta megjelent egy-egy folt, de ez még mindig nagyon kevés. Szerintem az időjárásban ennek hatását csúszva fogjuk majd érzékelni. Egyenlőre még a meleg kilengés jelentkezett nálunk. Régóta nem volt ilyen enyhe az idő novemberben. Könnyű visszaemlékezni halottak napja miatt. Minden évben szeles és kifejezetten hideg idő volt ekkor. Majd lefagyott az ember lába este a temetőben. Most az első két-három hétben kifejezetten enyhe idő volt, jelentős eltérést mutatva az elmúlt évekhez képest.

2008. december

Na, most már mutatkozik az átlaghőmérséklet változás hatása. Annyira, hogy így karácsony tájékán igencsak télies idő van. Szerencsére. Európa sok országában kiadós csapadék van, például Olaszországban két héten keresztül szinte folyamatosan esett. Délen az eső, északon a hó. Most az Alpokban nem panaszkodnak. Hamar elkezdődött a sí szezon, méteres, két méteres hóval. Rég nem volt ilyen. Nálunk is megjött végre a téli hideg, ahogy illik. Kíváncsi vagyok, a gyenge napfolt tevékenység csúszva jelentkező hatása meddig fogja rendes mederben tartani az időjárás? Remélem nyerünk legalább egy fél évet, s akkor jövőre még lesz értelme fákat ültetni. Oly rendesen hat most, hogy egész Amerikában remek tél van. Keleten is nyugaton is csak úgy havazik. Annyira rákezdett, hogy a sivatagban fekvő Las Vegas is élvezhette a havazás örömét. Kanadában újra nagy hideget mértek: - 38 fokot. Élvezzük ki a telet, amíg csak engedi. Örömekkel teli 2009-es esztendőt kívánok minden magyarnak, mert sejtem, rá fogunk szorulni a jó kívánságokra. Nagy megpróbáltatások kezdetét várom. A józanságunk vezessen bennünket, s sikerrel járhatunk a jövendő rögös útján.

2009. január

Igazi tél van. Végre. Időnként esik a hó és hideg van. Így kéne ennek mindig lenni.

2009. február

Na ez már döfi. Valódi tél, néha már túlzásokkal is. Egy pár településen már sajnos áram sem volt, mert a havazás miatt leszakadtak a vezetékek. Igaz, szerintem ez nem a tél rovására írandó inkább, hanem az áram szolgáltatóéra. Nem költött éveken keresztül a karbantartásra. Az USA azonban tényleg többet is kapott a jóból, mint kellett volna. Igazi téli itéletidő tombolt. Nagy havazásokkal, hóviharokkal, kemény hideggel.

Az északi féltekén ennyit számított a napfolttevékenység hiánya miatti kb. 1 C fokos visszahűlés. Kíváncsi voltam mit jelenthet ez és meddig tart a hatása. Szerencsések voltunk e fél Földtekén. A tél végig kitartott. A déliek azonban nem. Ott már lenullázódott a hőmérséklet csökkenés. Ez legyen figyelmeztető nekünk is a nyárra. Náluk most februárban + 48 C fokot is mértek. Több, mint száz erdőtűz tombolt, melyből csak hatot okoztak gyújtogatók. Szerencsére példás büntetésre számíthatnak. Halálos áldozatok, több mint 2000 lakás égett le és iszonyatos pusztulás. Nagy nehezen sikerült csak eloltani a tűzfészkeket. Egy hét sem telt bele, újra kezdődött az egész. Ilyen forróságban az öngyulladás már elkerülhetetlen. Lehet, hogy Ausztrália kontinense lett a leg veszélyeztetettebb? Vigyázó szemünket rájuk kell vetni, hogy megtudhassuk később mi vár mindannyiunkra.

Nálunk a tavasz is gondot okozhat, hiszen Európában is rengeteg hó esett. Ha túl hirtelen lesz a felmelegedés nagy árvizek lesznek.