Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Krónika

2005-05-11

Bekövetkezett, az, aminek nem lett volna szabad. Az emberiség, ez a kultúrájára, tudására felettébb büszke faj, mely azt hiszi, hogy mindent meg tud oldani,

megbukott!!!

A legfrissebb hír: az Európai Unió országai összességükben több széndioxidot bocsátottak a levegőbe, mint bármikor korábban. Mindez úgy történt két éven keresztül, hogy a globális felmelegedést okozó erőművek és a motorizáció ebben az időszakban nem bocsátott ki hasonló mértékű káros gázokat. A kutatócsoportok szerint ez csak úgy következhetett be, hogy átléptük a kritikus pontot: öngerjesztővé vált a folyamat.

A magyarázat egyszerű: az óceánok felmelegedése és az erdők rohamos pusztulása miatt a föld ökoszisztémája kevesebb légköri szén-dioxid megkötésére képes. Ez a légkör további melegedéséhez vezet, mert a folyamatok kölcsönösen felerősítik egymást. A meteorológusok és az ökológusok korábban csak a távoli jövőbe vetítettek ki ilyen fenyegetést.

Megkezdődött az Föld történetének új szakasza: az emberiség kipusztulásának kora.

Eger, 2005. július 15.

További, alátámasztó adatok a hitetleneknek:

2005. augusztus 13.

A spanyol kormány szerint az ország egyharmada sivataghoz hasonlít, az ország nagy részén vízkorlátozást kellett bevezetni.
Nyugat Szibériában egy Franciaország és Németország nagyságú fagyott tőzegmocsár kezdett el olvadni. A 11.000 évvel ezelőtt létrejötte óta fagyott talajból a több milliárd tonna megkötött metán (üvegházhatású gáz) így kiáramolhat a levegőbe. A metán hatása hússzorosa a széndioxidénak. A jelenség három-négy évvel ezelőtt még sehol sem létezett ezen a vidéken. A világon Nyugat-Szibériában a leggyorsabb a felmelegedés. Itt az elmúlt 40 évben 3 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet. Több üvegházhatást okozó gáz kerülhet az atmoszférába, mint amennyi a világ egész ipari termelésének a számlájára írható.

Az eddigi becslések szerint1990és 2100 között 1,4 és 5,8 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet. Azonban amikor ezek az előre jelzések születtek még nem ismerték a szibériai adatokat.

Az Unió 455 millió lakosából mintegy 70 millió él a tengerpartok közelében. A felmelegedés miatt megemelkedő tengerszint miatt közvetlen életveszélybe kerülhetnek.

Hivatalos adatok szerint 1,1 milliárd euro kárt okoztak az özönvízszerű áradások Moldvában. Legalább 21 ezer lakás vált lakhatatlanná.

2005. augusztus 25.

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik száz éven belül a nyári hónapokban az Északi-sark jégmentes terület lesz. A föld más területeitől eltérően a sarkvidéket évmilliók óta egész évben jég borítja.

Nagy gond, hogy a sarkvidéki szárazföld örökké fagyott altalaja is kezd felmelegedni. A belefagyott üvegház hatású gázok kiszabadulhatnak, és a légkörbe jutva felgyorsítják majd a felmelegedési folyamatot. Ráadásul a fény és hő visszaverő jég helyébe ezeket elnyelő tenger kerül. A klimatológiai tanácskozáson a tudósok egyike sem tudott elképzelni olyan kölcsönhatást a természet erői között, amely megállíthatná a folyamatot.

2005. augusztus

Európa szerte árvizek. Erdélyben kétszer is. Ausztriában, Svájcban, Bajorországban óriási területen uralkodott a víz.

Amerikára lecsapott a Kathrina hurrikán. New Orleans-nál átszakadt a gát és maga alá temette a víz a várost. A kitelepülni nem hajlandók megtapasztalták a poklot. Sokakat ragadott el a víz. Aki túlélte elszenvedte a rablásokat, nemi erőszakot, gyilkolást, éhezést, szomjazást. Az esetleges jövő bemutatkozott minden borzalmával.
A természet nem kímélte Japánt és Kínát sem.

2005 szeptember 9.

Orkán dühöng Spanyolországban. A vad széllel érkezett esőt már ott is sokallják, ahol eddig a szárazságtól szenvedtek. Egy nap alatt 95.000 villám csapott le az országban. Minden másodpercben legalább egyszer.

Pár év leforgása alatt a természeti katasztrófák mellet már fenyeget a világgazdasági összeomlás is. A Deloitte cég tanulmánya szerint ennek okai: lelassul a gazdasági növekedés, évről évre nő a munkanélküliség, egyre több az eltartott, s az oktatás színvonala is zuhan, mind kevesebb lesz a diplomás. A válság hamarosan eléri az Amerikai Egyesült Államokat, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot és Japánt.

2008-tól kezdődően jelentős mennyiségű szakértelem és tapasztalat tűnik el a munkaerő piacról. A "baby boom" generáció első tagjai ekkor lesznek 62 évesek. Ez az átlagos nyugdíjhatár.

Az időskorúak számának növekedése és ezzel párhuzamosan a fiatalok számának csökkenése utoljára a Római Birodalom hanyatlása idején volt jellemző Európára.

A magas olajárak egyes elemzések szerint a dollár összeomlását, az amerikai háztartások hitelválságát, az amerikai, és ezáltal az egész világgazdaság recesszióját vetítik elő.
A pénzügyi innováció olyan gyors, hogy ezzel sem a szabályozási környezet, sem a banki kockázat kezelés nem tud lépést tartani, ami növeli a globális pénzügyi rendszerben lévő rizikó mértékét.

Hisztek-e már, vagy majd csak akkor, ha nyakatokon a baj?

2005.09.10.

Végkifejlet?

Régóta nem foglalkoztam az írással. Most még is kénytelen vagyok.

Ha nem is tűnt ki eddig írásomból, végtelenül optimista vagyok. Mindig bíztam benne hogy, a közeljövőben mégsem következik be a katasztrófa. A múlt heti és a mai napi hírek azonban elborzasztottak, s elvágták az optimizmus minden szálát. A véres valóság itt kopogtat az ajtónkon.

A múlt heti hír: a felmelegedés a prognosztizálthoz képest gyorsabban zajlik. A Déli-sarki kutatásokkal foglalkozó csoport összegezte három éves munkája eredményét. Ennek alapján megállapították, hogy az utóbbi két-három évben felgyorsult az Antarktisz jégtakarójának zsugorodása. Az új adatok figyelembe vételével elkészített prognózis szerint 2040-re, nyáron nem fogja jég borítani a Déli-sarkot.

Ez az eredmény alátámasztja az általam eddig leírtakat. A kutatók korábban nem jól látták, hogy csak az évszázad végére várható 1-1,5 %-os hőmérsékletemelkedés. Sokkal gyorsabban zajlik a folyamat.

Mik a következmények, melyeket nem csak az unokáink, hanem magunk is meg fogunk élni?!

A hőmérsékletváltozást a légköri és tengeri áramlások az egész Földön szétterítik. Ebből a szempontból a Föld egységes rendszert alkot, és egységként működik. Tudjuk, hogy a jég olvadását, a jégfelszín zsugorodását az Északi-sarkon már előbb megfigyelték, mint a Délin. Az északi jégsapka elolvadása csak kisebb tengerszint emelkedést okoz, hiszen nincs alatta szárazföld. Csak a tengerszint fölé emelkedő jég vastagsága növeli a szintet. Ez még elviselhető lenne.

Sokkal nagyobb problémát jelent az Antarktisz, Kanada egy része és Grönland. E "szárazulatokon" kilométeres vastagságú jég halmozódott fel. Grönlandon ez eléri a 3 kilométer vastagságot is.

A Déli-sarki kutatási eredményeiből következik, hogy 2040-re a Kanadai és a Grönlandi jég is elolvad. Ez tíz méterekkel is megemeli a tengerek szintjét!

Mai napi hír: 2010-re 1 méter 40 centivel is megemelkedhet a tengerek szintje, jelentette az ENSZ Meteorológiai Szolgálata. Négy év múlva. Erre már senki nem mondhatja, hogy Ő azt úgy sem fogja megélni, őt nem érdekli! Mindannyiunkat érint! Ez azt jelenti, hogy a katasztrófa nem "holnapután", hanem már "holnap" itt van.

A felmelegedés igazolására a Szolgálat még hozzáteszi az Olaszországban tapasztalható változásokat. A korábbiakkal ellentétben megszűnt a decemberi síelés lehetősége. Ma már nincs természetes csapadék (hó) a tél elején az Alpokban.
Nyáron szinte teljesen kiszárad a Po medre, mely Olaszország legnagyobb folyója. A Po völgyben egyértelműen megindult az elsivatagosodás.

Visszatérve az 1,4 méteres várható tengerszint emelkedéshez kijelentik: veszély fenyegeti a tengerparti területeket, az ott élőket Floridától Bangladesig.
Vettem a fáradságot és előkotortam a Világatlaszt, el kezdtem gondolkodni, felfrissíteni emlékeimet, a látottakat, hallottakat, olvasottakat.

A 2010-re várható 1,4 méteres tengerszint emelkedés ráadásul csak részben tudható be a jég olvadásának. Maga, a tengerek hőmérséklete is emelkedik, s e miatt is nő kiterjedése. Egy Celsius fokos emelkedés 0,6 métert jelent. Egy évtized alatt több mint 3 méterrel emelkedhet.

Már az 1,4 méter is veszélyeztetetté és/vagy lakhatatlanná tesz ma jól ismert - lakott -területeket. Gondoljunk csak bele: Hollandiának körül-belül egynegyede mélyföld, azaz tengerszint alatti terület. Csak gátakkal lehet szárazon tartani. Technikailag, műszakilag nem lehet olyan gyorsan megemelni a gátakat, hogy a tenger vissza ne foglalja e területeket. Elég egy rövid szakasz átszakadása is. A gyors riasztás annyi védelmet jelent, hogy az ár kevés áldozatot szed, azonban el fog indítani egy új exoduszt a magasabb területek felé. Az egységes Európai Unióban bárhova mehetnek, bárhol letelepedhetnek.

Anglia, London. A világváros a Temze partján fekszik. Az angolok nagy gátat és zsiliprendszert építettek a folyóra, hogy megvédjék a várost és kikötőjét a tengeri viharok visszaduzzasztó hatásától. A tervezővel és a rendszer üzemeltetőjével készített interjúban aggodalmukat fejezték ki az éghajlatváltozás miatt. Elmondták, hogy a védmű beváltotta a hozzá fűzött reményeket, eddig minden vihar esetén megvédte a várost. Azonban, ha a tenger szintje akár csak egy méterrel is emelkedik, a hullámok már átcsaphatna rajta.
A fentiek ismeretében meddig van biztonságban London?
Hány millióan élnek ott? Magyarországnyian!

A világ népességének több mint a fele tengerparti alföldeken él. Több milliárd ember.

A tenger szintjének 2 méteres emelkedése következtében Banglades területének csaknem 20%-a víz alá kerül. Ha viszont a tenger 5 méternyit emelkedik, a terület 50%-át árasztja el. Szélcsendes időben. A monszun azonban óriási viharokkal jár. Több méteres hullámokkal. A világ legsűrűbben lakott országában hányan veszítenék el mindenüket, és kényszerülnének elvándorolni?

Visszatérve Olaszországba fel kell tennünk a kérdést: 2010-re, vagy 2015-re lesz lakhatatlan Velence? Mikorra nyomul be az Adriai-tenger a Po völgyébe, s teszi hatalmas öböllé? Hány millió embert indít el új honfoglalásra?

Eddig csak "emészthető" számokról és eseményekről beszéltem - részletesebben. A lényeget, 2040-et alig említettem. Azt, hogy 2040-re, nyaranta már nem fogja jég borítani az Antarktiszt. Ez azt jelenti, hogy összesen mintegy 15 millió négyzetkilométerről, a szárazföld 11%-áról tűnik el a jégtakaró.

Azaz a tengerek vízszintje akár 70 méterrel is megemelkedhetne.

Ha ennek csak tizedrésze valósul meg, akkor is az emberiség legnagyobb katasztrófája következik be. A nagyvárosok többsége elpusztul. Sok százmillió ember hal meg (akár milliárd is), sok százmillió népvándorlása indul meg új hazát, táplálékot és hajlékot keresve.

Ausztráliában a mostani nyár olyan mértékű szárazságot hozott, hogy vízkorlátozásokat kellett bevezetni. Megindult a lakosság áttelepülése Új-Zélandra.

Nyolc évvel ezelőtt jegyezték fel először egy lakatlan sziget teljes víz alá bukását. Most végleg ellepte a tenger a tízezres lakosságú Lohachara szigetet a Bengáli-öbölben.

Nem kell elkezdeni felkészülni?
Tudja valaki, ha elkezdődik az új honfoglalás, nekünk mit kell tenni?
Mi lesz a sorsunk?
Túl éljük?
Én tudom, és te?
Tudni akarod?

Eger, 2006-12-18

Utószó

2007. szeptember 23-át írjuk.
A még neve nincs új korszak első évét.

Ha volt is bennem eddig egy szemernyi kétely következtetéseim igazában, a mai napon ez megszűnt.

A természetnek tényleg nincsenek megbocsátó hajlamai. Megy a maga, kérlelhetetlen útján.
A mai napon szerzett információ alapján a helyzet egyértelmű. Túl vagyunk az inflexiós ponton. Sorsunk megpecsételődött, a folyamat már visszafordíthatatlan.

Egy huszonöt éve Szibériában élő és kutató tudós nyilvánosságra hozta tapasztalatait. A permafroszt olvad, azaz a több mint 20.000 év óta fagyott talaj. A bemutatott filmrészleteken látni az elképesztően kusza terepviszonyokat. Pár méteren belül változik terepmagasság ott, ahol korábban pótkocsis kamionok végezték a szállítást a sima jeges "úton". Ma itt több méteres szintkülönbség mutatkozik. Az emelkedések oldala fényes, síkos a nedvességtől. A földből kis sár erek fakadnak, s csúsznak le a sárfalakon. A fagyott talajból felszabaduló vizek tavakban gyűlnek össze. A feltörő metángáz buborékait látjuk.

A természet elképesztően hatalmas. Mi akartuk uralmunk alá vonni? Lehet, hogy egy hibás bibliai fordítás miatt úgy tanították évszázadokon keresztül, hogy az Isten a természet urává tett bennünket, pedig a helyes fordítás az lett volna, hogy őrévé? Mi balga lelkek meg azt hittük, hogy tényleg azt tehetünk vele, amit akarunk? Ha a kapzsiság szolgálatába állítjuk a tudománynak nevezett valamit, mindent uralhatunk?

Végzetes tévedés volt.

És egy kis pikantéria. Ez az olvadás a Szibériában élőket lehetetlen helyzetbe hozta. Megszűntek az életfeltételek. Minden csupa sár és víz. Mocsárgázt kibocsátó víz. Egy réteg örül csak, akik mamut agyarra vadásznak és drágán eladják. Ők most jól élnek.

És a pikantéria? A mamut csontok mellett mindenhol ott a mamut ürülék. A rengeteg, gőzölgő, büdös, felengedett mamutszar. És a természet csodát is produkált. A húszezer éve fagyott állapotból most felengedett mikroorganizmusok életre keltek. Mintha csak álmukból ébredtek volna fel. Ott folytatódik az élet, ahol évezredekkel ezelőtt abbamaradt. Tovább bontják a szerves anyagokat és termelik vele a metánt.

Kérem Önöket, vegyék elő a térképet és nézzék meg mekkora Szibéria. Ennek egy része az állandóan fagyott talaj hazája. Volt. Földrésznyi terület szerves anyagának anaerob bomlása visz bennünket a sírba!

Majd elfelejtettem! Tudósok serege állította még tavaly: az évszázad végére 1-1,5 fokkal emelkedhet csak az átlaghőmérséklet az ember okozta gázkibocsátások következtében. Ez a szerencsétlen orosz kutató meg számolt. Mérte a területegységre eső gáz kibocsátást, majd megszorozta a felolvadt terület nagyságával.

A kibocsátott gáz két nagyságrenddel nagyobb (500 millió tonna évente), mint az emberi tevékenység által előállított széndioxid (7 millió tonna) mennyisége!

Ha megbocsátó hajlamai nincsenek is a természetnek, de humorérzéke az van. Végső tusánk során mi nem fogjuk humorosnak érezni, hogy a bomló trágya az oka vesztünknek, de csak azt kapjuk, amit megérdemeltünk, amit mi magunk idéztünk elő.

Horváth Mátyás

2007. november 21.-e van. Újabb adalékok melyek igénylik a rögzítést. A politika már néha jó irányba fordul, de továbbra is döntően hazudik. Addig kell rögzíteni a tényeket, míg újra le nem akarják tagadni. Erre jó példa a Kathrina hurrikán esete New Orleansnál. Ma már úgy beszél a város polgármestere és az USA elnöke is, hogy időben megtettek minden szükséges intézkedést. Az eredeti felvételeken még egymásra tolták a felelősséget, hogy kinek kellett volna időben cselekedni.

Már megint sorozatban jelennek meg az olyan értékelések, mely szerint az évszázad végére fog a tengerek szintje pár centivel emelkedni. Magyarán nincs is akkora vész, akkora felmelegedés. A valóság azonban másra enged következtetni. A "Jelentés a Földről - 2006" még a valóságot mutatja. 2006-ben az Északi sarkon megrepedt a jég. Teljesen váratlan és érthetetlen volt a jelenség.

A magyarázatot 2007 adta meg. Oly mértékű volt az idei felmelegedés, hogy széttört az összefüggő jégsapka. A legnagyobb arányú felmelegedést ugyanis az Északi-sarkon mérték a NASA kutatói szerint. A híres Északnyugati átjáró teljesen jégmentessé vált, és hajózhatóvá vált az Északi sark ! Ahol mindig jég volt. Évmilliók óta!
Az Északi-sarkon 1 millió négyzetkilométernyi jég olvadt el egy év alatt (fél Grönland nagyságú terület). Korábban egy évtized alatt tűnt el annyi jég, mint 2007-ben. Pedig ez az év csak a második legmelegebb év volt az 1880-as évek óta, mióta rögzítik a világ időjárási adatait. (Az első helyezett 2005 volt. Csak mellékesen: az elmúlt évtizedben mérték a 8 legmelegebb évet!)

Ha ez nem drasztikus változás, akkor mi? Ha ez nem óriási felkiáltó jel, akkor mi? Mi kell az igazság teljes mélységének beismeréséhez, új özönvíz?

Az is meg lesz nemsokára. A sorozat megindult. Pár hete közölték: Kínában hatalmas esőzések vannak. Egy millió embert kellett kiköltöztetni. Rá egy hétre az újabb adat: már két millió embernek kellett elhagynia otthonát az áradások miatt. Ez sem elég figyelmeztetés?

A múlt héten rettenetes trópusi vihar csapott le Bangladesre.
Az eredmény: a tenger közeli városokban 5 méter magasan áll a víz. Három millió ember otthona lett a víz martaléka. Három millióan váltak koldussá, hajléktalanná. Mikor ébrednek fel Uraim és Hölgyeim? Harminc-, vagy háromszáz milliónál? Nincs kétségem, meglesz az is!

2007. december eleje

Egy kedves barátom új információt juttatott el hozzám, mely felért egy földrengéssel. A 2006-ban mapvilágot látott grönlandi kutatási eredmények teljesen alátámasztották a korábban feltételezetteket. A sziget jege az Atlanti-óceánba zúdulhat. Rendszeressé váltak a jégrengések. Egyre gyakrabban és erősebben mozog a szigetet borító jégpáncél. Az egész jelenség 1993-ban kezdődött. Ebben az évben 7 jégrengést jegyeztek fel a műszerek. Folyamatos emelkedés mellett ez a szám 15-re nőtt 1999-ben. 2005-ben már 32 volt. Gondoljunk bele! Másfél hetente volt jégrengés! 4,5 - 5-ös erősségűek a Richter-skálán. Ez erősnek számít. Ez azt jelenti, hogy mozog a jégtakaró! Csúszkál a talajon, az alapkőzeten. A jég és a kőzet közé szivárgott le a megolvadt jég.

Önök is vezetnek autót. Ismerik a vízpárna jelenséget. Amikor az esővíz finom rétege "filmet" képez az aszfalt fölött. Ha ráhajtunk a kerék "felfut rá" és megcsúszik. Irány az árok. Ha kellő vastagságúvá válik Grönlandon, akkor a jég csúszik le a kőzetről. Az óceánba. Jó pár százezer négyzetkilométerről, kilométer vastagságú jég. Legalább három Kárpát-medencényi területről! Ahhoz a szökőárhoz képest, ami így keletkezhet a 2004-es cunami csak fodrozódás volt az óceán felszínén. De jó, hogy nem az Atlanti-óceán mossa határainkat! A szökőár mindent le fog tarolni, ami az útjába kerül. Majd az a jég elolvad és megemeli - úgy 6 méterrel - az óceánok szintjét. S ha elolvad le is hűti a Golf-áramlatot, mely eddig enyhe időjárást hoz Európa nyugati részére. A többit már önök is ki tudják találni.

S, hogy ez mikor történhet meg, nem tudjuk. Akár jövő nyáron is. Nem kell hozzá sok év. Inkább itthon nyaralok.

Egy két szót a szárazságról, csak tömören. Ahogy nő a CO 2 mennyisége a levegőben, úgy nő egyes területeken a hőmérséklet és a szárazság. Nő a területek közötti hőmérséklet különbség, nő a viharok száma. Természetesen a villámoké is, s így az erdőtüzeké is. A biztosító társaságok erről pontos kimutatást vezetnek. A biztosítási kalkulációikat a tapasztalatok alapján készítik. Ne higgyenek a sajtó félrevezető információinak. Az erdőtüzek döntő többségét a villámok okozzák, nem a gyújtogatások. A lángoló erdők pedig még több széndioxidot juttatnak a levegőbe. A kör bezárul, a szárazság pedig előre tör. Már az Amazonasz vidékén is kiszáradnak a folyók! A politikusokat ez sem serkenti cselekvésre! Elárulták mind a saját népüket. Az emberiség pusztulásának előidézői. Még szerencse, hogy a természet velük is le fog számolni.

S nehogy valaki azt mondhassa, hogy ezek csak időlegesek jelenségek, majd lecseng az egész, megjött a 2007-es év, ami minden eddigit überelt. Nézzünk egy még csak nem is végleges összesítést. Magyarán a számok még nőhetnek.

2007-ben rekordszámú, hozzávetőleg félezer természeti katasztrófa sújtotta a Földet, szerepel a Vöröskereszt és a Vörös Félhold december 20-i adataként. Megjegyzendő, hogy ez 25%-kal magasabb, mint a 2006-os 427 darabos száma.

Az 1986 óta eltelt két évtized katasztrófa adatai is alátámasztják a természet folyamatosan erősödő válaszait, "haragját".

Az első évtizedben 4241 természeti katasztrófát regisztráltak. A másodikban már 6800-at. Ez 60% növekedést jelent. Az elsőben 600.000 ember, a másodikban 1.200.000 ember vesztette életét. Valamilyen formában - átlagosan, évente - 230 millió ember látta kárát az első évtizedben. A másodikban már 270 milliónyian. A politikusok beszélhetnek bármit, az adatok azonban félremagyarázhatatlanok. Becsapással és önámítással egyaránt nem megyünk semmire.