Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Közelebb a nagy bummhoz

2011-10-08

A napokban találkoztam az egyik barátommal, Karcsival. Kért, hogy írjak már, ne lazsáljak, szívesen olvasna már egy friss cikket. Megígértem, hiszen a fejemben már kettő is összeállt. Az egyiket már „papírra” is vetettem, a másik helyett azonban a itt van ez. Nem szoktam mindenről írni, mint az elismert elemzők. Nálam ehhez nyomós ok kell. Ez ma este meg is jött. Világunk újra átlépett egy minőségi határt, ez bírt-szóra.

Szóval a mai hírek. Újra leminősítettek két országot. A legnagyobb európai hitelminősítő – a Fitch Ratings - péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország hosszú futamidejű szuverén hazai és külföldi adósságának osztályzatát az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra változtatta, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton.

A lényeg az egy, illetve két osztállyal való leminősítés.

Görögország. Tüntetés a németek ellen. Egyesek Hitlernek öltöztek és tüzet okádnak a németekre. Őket teszik felelőssé a további megszorításokért és elbocsájtásokért. Angela Merkel ugyanis kijelentette, hogy csak akkor járulnak hozzá a görögök további hitelezéséhez, ha ellenőrizhetik a görög megszorításokat, hogy azok tényleges kiadás csökkentést jelentenek-e. Ez mondjuk nem csoda, hiszen a hellének évek óta hazudtak az államháztartás helyzetéről. Tisztára, mint Gyurcsányék.

Mi jön ki ebből a két hírből, miért olyan fontosak, hogy írnom kell róla?

A leminősítések jelentősége az, hogy a két ország politikusai szokatlan gyorsasággal cselekedtek országaik pénzügyi egyensúlyának rendbe tételén. Ők tudják, hogy elkezdődött a harmadik világháború előkészítése (szerintem már az), s gyorsan kell cselekedniük, nehogy náluk provokálják ki a fegyveres harcot. Emlékezzünk vissza: Orbán Viktor is háborúról beszélt. Gazdasági-pénzügy háborúról, melyet hazánk vív az életben maradásáért. Csak ott tévedett (vagy csak nem mondhatta ki), hogy egy országról beszélt. Itt nem egy országról van szó, hanem az egész világról!

S, hogy háború van, világ méretű, azt a fenti események mutatják. Mint korábbi cikkemben írtam a pénzügyi világ vezetői elérkezettnek látták az időt, hogy ne háttér, vagy láthatatlan hatalom legyenek. A nyílt színen is ők akarnak uralkodni. Ez a mai körülmények között megoldhatatlan, csak egy világméretű katasztrófa változtathatja meg a „játékszabályokat”. Csak utána van mód a világkormány elismertetésére, mely képes lenne a káoszon, a szenvedésen úrrá lenni. Hát ki kell robbantani az a háborút. Lehetetlen, teljesíthetetlen feltételeket kell teremteni, csak elszakad a húr majd valahol. Valószínűleg mi voltunk kiszemelve, mint gyenge pont, csak jött ez a „hülye” Orbán és mindent „elrontott”. Még szerencse, hogy van egy Görögország, amelyik még messzebb jutott a zuhanásban, mint amit a mi bal-liberálisaink elértek. A tapasztalt rókák úgyis több forgató könyvvel rendelkeznek, hiszen biztosra kell menniük. Már régen célkeresztbe vették a portugálokat, a spanyolokat és az olaszokat is.

És szépen haladnak előre az eltervezett úton, pedig a szerencsétlen országok mindent megtesznek a katasztrófa elkerülésére. Mint az látható teljesen feleslegesen. Ez a pénzügyi hatalom a lehetetlent is megtette: leminősítette az USA-t is, mely mózesi kőtáblának számított. Miattuk ma már nem az. A kutya megharapta a gazdáját, mert holnaptól ő akar a gazda lenni. Mit számít akkor Spanyolország, vagy Olaszország? Ahhoz hogy haladjanak a folyamatok és a káosz egyre nagyobb legyen le kellett minősíttetni őket házi ölebeikkel, a hitelminősítőkkel. Őket kiáltották ki zseniknek, már jó előre.

Szegény görögök. Nem elég, hogy utcára kerülnek az emberek, a leminősítők miatt sokszorosára nőtt az ország kamatterhe. Ők már meg vannak fogva. Fel is hergelték őket annyira, hogy neki estek egy másik nemzetnek. Tökéletesen bejött a csel: Uniós országok egymásnak esnek. Ez már + nyereség.

Görögország csődje elkerülhetetlen, szerintem még az idén bekövetkezik. Ennyi pedig elég lesz a recesszióhoz. Nem a stagnáláshoz, a katasztrofális visszaeséshez, nem a görögöknél, hanem Európában is. Akkor meg az egész világon, mondjuk már a jövő évben. A görögök már most is ostromolják a minisztériumokat, békeidőben. Mi lesz egy totális, világméretű visszaeséskor? Hány helyen fognak ropogni a fegyverek?

Pedig van megoldás! Sajnos a görög polgárháború már elkerülhetetlen. A kormányt el fogják zavarni. Elsőnek ők tehetik meg az új rendszer bevezetését. Ki kell lépniük az euro övezetből és az Európai Unióból. Új pénzt kell nyomtatniuk: a nemzeti bankjuknak. Állami bankokat kell létrehozni amelyek az új pénzben vezetik a számlákat és adnak hiteleket. A hitelezést állami monopóliummá kell tenni a kereskedelmi bankokat meg el kell zavarni. Igaz elég, ha betétet nem gyűjthetnek és nem hitelezhetnek. Elmennek maguktól is. A fegyveres háború ekkor törhet ki, bosszúból. Ha azonban más országok is belátják, hogy ők sem szabadulhatnak máshogy, nekik is hasonlóan kell cselekedniük.

Ekkor és így - a saját fegyverükkel - lehet legyőzni a világuralomra törő mágnásokat. Azt azonban tudni kell: harc nélkül nem fog menni. És mindez itt van karnyújtásnyira.

Elnézést, de azt ígértem a honlapom elején, hogy az igazat és csak is az igazat fogom írni, akármennyire is fájdalmas. Az események logikája azonban ezt adta ki. Mást nem írhatok.