Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

A főbűn

2012-08-06

Nincs belőle hét. Rosszul gondolták a régi katolikusok. Illetve ma már csak egy van. Ebbe sűrűsödött mind a hét. Vajon mi lehet ez?

Nagyon egyszerű: hitelezés kamatra.

Már hallom az ellenvetéseket, mégis kitartok állításom mellett. Szerintem a mai bankárok egy személyben megtestesítik mind a hetet. Na, nem a kis alkalmazottak, hanem a felső vezetők és a tulajdonosok. De, hogy ne csak vagdalkozásnak tűnjön az egész, nekilátunk a bizonyításnak.

A katolikusok szerint a hét főbűn: a kevélység, a fösvénység, a bujaság, az irigység, a torkosság, a harag és a jóra való restség. Gyönyörű felsorolása a negatívumoknak. Hozzá teszem, egyes kutatók már próbálkoznak a tisztára mosásukkal. Talán elég kevélyek a tudományos ismertségükre, de most maradjunk a témánál.

Hogy sűrűsödhet egybe a hitelezés során mind a hét? Nagyon egyszerűen. Nos, induljunk ki az általános jelenlegi helyzetből. A fejlett gazdaságokkal rendelkező országokról mostanra kiderült, hogy – kettőt kivéve – mindegyikükkel baj van. Az USA és Német ország a kettő. Bár a hitelminősítők már róluk is mondtak egy-két negatívumot, de a jó besorolásuk még megmaradt.

Felmerül a kérdés: a legjobb országok is megbuknak gazdaság és társadalomvezetésből, amikor a legfejlettebb technikák és technológiák állnak rendelkezésükre? Ráadásul évszázados tapasztalattal a hátuk mögött. Nem máshol kell keresni a hibát?

De igen! A gazdasági vezetők nem hülyék, legfeljebb egy kicsit hiszékenyek és önzők. Ettől azonban még mennie kéne a gazdaságnak. Mégis országok sorát fenyegeti a gazdasági-társadalmi csőd.

A hiba a kamatra történő hitelezésben van. A következő példa tökéletesen bemutatja. A múlt héten jelentette be az európai központi bank, hogy az alap kamatot háromnegyed százalékon hagyja. A bankok tőlük vehetnek fel hitelt, ha szükségük van rá. Az egyes államok, vagy cégek mennyiért jutnak hitelhez? 6-7 %-tól 20 % körülig.

Hányszorosa ez az alapkamatnak?

Egy-két üzletágat és egy-két szuper gazdag államot kivéve senki sem képes ezt tartósan kigazdálkodni. Ezért újabb hiteleket vesznek fel, még nagyobbakat, hiszen a kamatot és a tőkét is törleszteni kéne, meg - a verseny miatt - fejleszteni is. Máris benne vannak a csapdában. Ahogy nő a hitel összege úgy romlanak a hitelezhetőségi mutatóik. Ha azok romlanak egyre magasabb kamatra kapnak új hiteleket. Kész is az ítélet: egyre rosszabb adósnak minősítik őket. Így alakul ki a gazdasági válság.

Pedig, ha a hiteleket nem az alapkamat 10, 20, 30 szorosáért kapnák az egyes államok és cégek egyszerűen nem lenne válság. Mindenki normálisan meg tudna élni, tudna fejlődni, de mivel az összes haszon nem náluk, hanem a bankoknál csapódik le egyre rosszabb pénzügyi helyzetbe kerülnek.

Miért kell nekik az összes haszon? Mert nem csak a hét fő bűn, hanem az összes vezérli Őket, mely csúcsán a hatalomvágy trónol. Nem sorolom fel az összeset, hiszen mindenki hallotta már, ahogy nyilatkoznak és tudják, hogy hogyan élnek. Megint elég csak egy példa. Miután a válságot kirobbantotta a Lehman-Braders az amerikai államnak kellett hatalmas anyagi támogatást nyújtania, nehogy az óriás cég tönkre menjen. Mit csináltak a cég vezetői: beültek a tűzpiros Ferrarijukba és elmentek mulatni. Mulatni!!!

Tudták, hogy győztek! Hiába szúrták el a befektetéseket, hiába hiteleztek pocsékul mehettek mulatni. Jót állt helyettük az állam. Ugyanis ha nem teszi és hagyják tönkre menni a céget, magukkal rántották volna az egész pénzügyi rendszert. Magyarán összeomlott volna az USA gazdasága. Tehát kiröhögtek mindenkit és elmentek mulatni. Hozzá tehetem, hogy akkor nem csak az USA, hanem az egész világgazdaság összeomlott volna.

Egyszerűen nem tudok annyi bűnt felsorolni, amennyit összesűrített e rétegnél a kamatos hitelezés rendszere. Hatalomvágy, önteltség, nagyképűség dölyfösség, pénzéhség, harácsolás, stb., s mindezek csak morzsák.

Na, ezt a hitelezési módszert kell eltörölni, felszámolni és máris a legtöbbet tettük azért, hogy a világunk szebb, élhetőbb legyen. Úgy, hogy mindenki dolgozhasson, fedél legyen a feje fölött és senkinek ne kelljen éhezni. Mindenki tanulhasson.

Egyben a negatív tulajdonságok is rohamosan háttérbe szorulhatnának.

Egyszerű, csak a fő bűnt kell megszüntetni.