Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Felmelegedés, vagy jégkorszak

2010-03-10

Jégmező és sivatag

Ahogy közeledett a koppenhágai klíma konferencia megszaporodtak a felmelegedést kétségbe vonó hírek. Egyre több információ kapott nagy nyilvánosságot, mely bizonyítottnak látja, hogy ugyan van felmelegedés, de az embernek semmi köze ehhez. Ez csak és kizárólagosan természetes jelenség és sokszor előfordult már. Elhangzott olyan is, mely szerint a széndioxid szint már nem is igazán növekedhet tovább a levegőben.

Gyakori szereplőkké váltak azok is, akik ezt a képet jelenítették meg: nincs semmi vész. A felmelegedés megszűnik, sőt eljegesedés várható a Golf-áramlat leállása miatt. Amúgy is csökken már az átlaghőmérséklet, szó sem lehet felmelegedésről.

Ezek sorába tartozik az, az interneten „szaladgáló” hír, mely írásra késztetett. Nem az a lényeg, hogy mennyire tudományos, vagy sem, hanem az, hogy a befolyásolás – szerintem a félrevezetés – egyik igen hatásos eszköze. Nekem azonban alkalmat ad minden hasonló eszmefuttatás felülvizsgálatára, közös gondolkodásra.

Így indul az anyag:

„Döbbenetes és eltitkolt!

Az USA, az Európai Unió valamennyi állama, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada államtitokká nyilvánította és hírzárlatot rendelt el a témában, a forrás Norvégia, az ott menedékjogot kapott brit engeralattjáró kapitány zártkörű sajtótájékoztatója alapján:

A VILÁGVÉGE TUDOMÁNYOS MAGYARÁZATA

Hogyan lesz a globális felmelegedésből új jégkorszak?”

Az utolsó mondat figyelmeztet az irányultságra. Közeleg a felmelegedés vége. Levonhatjuk a következtetést: nyugodtan növelhetjük tovább a CO2 kibocsájtást, nem kell félni a szárazságtól.

Az írás első pontja kimondja, hogy 10.000 éves periódusokban változik az éghajlat és most a felmelegedés végén járunk. Ezzel alapvetően egyet kell értenünk. A jégben levő pollenszemek száma alapján megállapítható: kb. 10.000 év a periódusok hossza. Itt kezdődnek a bajok. A kb. az körül-belül. E miatt nem jelentheti ki senki a felmelegedés végét. Ugyanis a kb.-be belefér pár száz év eltérés. Nem illik e felett a kicsinység felett elsiklani.

Tanulságos a második pont is:

„2. A globális felmelegedés tény, de akkor is éppen úgy bekövetkezne, ha ember egyáltalán nem élne a földön és ipari tevékenységével nem szennyezné a bolygót. Ezt a folyamatot az emberiség bűnének feltüntetni és ezzel lelkiismeret furdalást kelteni pusztán félrevezetés a valóságos fatális okok eltitkolása céljából. Az emberiség tevékenysége ebben pusztán annyi, mintha odamennél egy égő felhőkarcolóhoz és a magad részéről még rádobnál egy lapát szenet. Számit, számit, de gyakorlatilag semmit.”

Tömény félrevezetés. Akik az emberiség felelősségéről beszélnek nem állítják, hogy ma nincs természetes felmelegedés is. Nem tüntetik fel azt az emberiség bűneként. A második mondat így csak hazugság és rágalmazás. A felhőkarcolós példa a ferdítés magasiskolája. Az igazi példa az lenne, ha a széndioxid kibocsájtásnál az ember szerepét a következőképpen tüntetné fel: olyan, mint amikor égő gyufát dob a kiszáradt avarra. Az az egy szál gyufa lobbantja lángra az egész erdőt! Micsoda különbség!

„3. A globális felmelegedés oka geológiai természetű, egy bizonyos hosszúságú periódus alatt elfogy az aktív talajréteg ásványi anyag tartalma, ami a fák és mindenféle növényzet életéhez nélkülözhetetlen. Ez nemcsak az erdők jól látható pusztulásában jelentkezik, hanem 1-1 fa összes levélszámának, ágsűrűségének szignifikáns csökkenésében is észlelhető, de még a fűfélék

levéldúsulásának elmaradásában is jól nyomon követhető. Ez a világszerte fokozódó zöldfelület csökkenés évről-évre több ezer tonna széndioxid megkötésének elmaradásával jár és valójában ez a megállíthatatlanul növekvő széndioxid réteg okozza az üvegházhatást.”

Zseniális. Micsoda tudományos köpönyegbe öltöztették a széndioxid növekedést. Legyengültek a növények, mert elfogyott az aktív talajréteg ásványi anyag tartalma! Vagy a butaság magasiskolája, vagy a hazudozás mesterműve. Egy baj van csak. Az ásvány nem tud elfogyni. Úgy látom az illető nem hallott még az erózió pozitív oldaláról. A kőzetek mállása folyamatos. Először nagy sziklafalakat repeszt szét a víz, a jég, majd egy végtelennek látszó folyamat során a sziklákból homokszem lesz. A víz és a szél segítségével eljut mindenhova és biztosítja az ásványi anyag utánpótlást. Nem fogyhat el!

„4. A felmelegedés jelenleg már egyharmadával csökkentette az Északi Sark permanens jégtakaróját, de a nagyobb baj a Déli Sarkon van. Ott már több "kisebb", csak néhány négyzetkilométeres jégtábla darab szakadt az óceánba. Azonban van egy egybefüggő, vízben lévő részével együtt hatezer méter

vastag, háromszáz kilométer széles, magas jég-fennsík, amin már itt-ott megjelentek és szaporodnak a vízzel teli "kutak", melyek megjósolhatóan jelzik ennek a hatalmas tömbnek az olvadását és a bármikor bekövetkezhető tengerbe szakadását. Ha ez bekövetkezik, mindössze 3 nap alatt olyan

globális cunamit okoz, ami annyiban is különbözik majd a szokásos cunamiktól, hogy a pusztítása után ez a plusz vízmennyiség nem húzódik vissza, mint a földrengéses cunamiknál, mert nem lesz hova, vagyis a víz a pusztítása után is a pusztítás helyén marad. Ha ez az említett hatalmas jégterület már az óceánban utazva a vízkiszorításon túl ráadásul el is olvad, a világtengerek szintjét, beleértve a beltengereket is, mint a Földközi vagy az Adria, olyannyira emeli meg, hogy a tengerpartok legalább

5-7 kilométerrel kerülnek mindenhol beljebb, eltüntetve szigetek ezreit és olyan városokat, mint Brighton, Plymouth, Liverpool, Miami, Sydney, stb., stb.”

Hogy hol van nagyobb baj, azt ne firtassuk. Szerintem ott, ahonnan a döntő csapás érkezik majd. Jöhet az Északi-sarkról, ha annak édes vizű jege elolvadva leállítja a Golf-áramlatot. Jöhet Grönlandról, ha az Eidami sajtnak kinéző jég egy „kis” darabja az óceánba csúszik és szökőárat okoz. Nem olyat, mint az eddigiek voltak, hanem ötven-száz méter magasat. Az tényleg elsöpör mindent az Atlanti óceán partján, véget vetve a modern civilizációnak. Visszahúzódna, de addigra mindent elpusztítana. Ez előbb várható, mint a Déli-sarki probléma, hiszen az északi féltekén gyorsabb az olvadási folyamat és előbbre tart.

Miért? Mert a déli féltekén meglévő ózonlyuk biztosította a lehűlést. A megfigyelések kiderítették: az utóbbi évek „befoltozódása” miatt – késve ugyan, de – megindult itt is az erőteljesebb felmelegedés. Északhoz képest „késésben” van. Ha eléri a kritikus pontot, drasztikusan fel fogja gyorsítani az eseményeket. A tengerszint emelkedés meglepetésszerű lesz. Az 5-7 kilométer pedig a vágyálmok közé fog tartozni. Ha a térképekre nézünk sok helyen akár 100 kilométer is lesz.

„5. Azonban nem is ez lesz a fő baj, hanem a végeredmény, vagyis az eljegesedés. Ugyanis a jégolvadásokból az óceánokba kerülő víz édesvíz. A mai időjárási és klimatikus viszonyokat nem a légköri események, hanem az azokat is determináló globális tengeráramlatok határozzák meg. Ha ezek nem lennének, akkor csak az Egyenlítő környékén lenne többé-kevésbé elviselhető

átlaghőmérséklet. Azonban a jelenlegi tengeráramlatokhoz fizikai okokból elengedhetetlen a tengervíz jelenlegi sótartalma. Só nélkül lelassulás, majd leállás várható. Nézzük példaként a Golf áramlatot, amelyet tulajdonképpen egy nagy meleg folyónak is felfoghatunk, ami az Atlanti Óceán felszínén folyik. Ezt a sótartalom különbség teszi lehetővé. Mint közismert, ez az áramlat, ami az Egyenlítő felől indul, határozza meg döntően Európa éghajlatát. Útja során amint az Északi Tengerbe ér, szintén sótartalom változás miatt a felszínről hirtelen a mélybe fordul és az alsó régiókban

elindul visszafelé.”

De, a mai időjárási és klimatikus viszonyokat a légköri események is meghatározzák. Egyébként is: az egyes tényezők nem függetlenek egymástól. Kölcsönösen hatnak egymásra. Aki ezt nem tudja, ne írogasson.

És a Golf-áramlat sótartalmát mi változtatja meg? Az északi hidegebb levegő és viz lehűtik, így sűrűbb lesz. A nehezebbé vált víz süllyed le a mélybe. Csak a logika mentén haladva, ok és okozat viszonyát is megvilágítva lehet feltárni a pontos okokat. A globális felmelegedés miatt a sós tengervízbe nagymennyiségű édesvíz olvadhat a sarki jégből és Grönland szigetéről. Ez a könnyebb fajsúlyú víz lefékezi, majd le is állíthatja az áramlatot. Ekkor indulhat el a lehűlés majd az eljegesedés.

A hatos pont szerint a tengeralattjárók mérései a múlt évben 20 %-os sebesség csökkenést mutatnak az alábukásnál. Ezt sajnos elképzelhető. Ugyanis az Északi-sark nyárvégi jégfedettsége a korábbi átlag felére csökkent. Grönlandon is rohamos az olvadás. Mindkettő hatalmas mennyiségű édesvizet juttat a Golf-áramlathoz.

„7. Ha a sótartalom csökkenés miatt leáll a Golf áramlat, (s ez a világ többi tengeráramlatára is érvényes) az érintett területeken "örök" tél következik be. Ez Európa vonatkozásában először a Brit Szigetekre, Skandináviára, majd Észak Franciaországra terjed ki, de pár év alatt eljut egészen Afrika

északi partjáig. Britannia az elmúlt évszázadokban arról volt közismert, hogy éghajlata mérsékelt, nincs igazán nyár, de igazán tél sem, még a leghidegebb teleken sem hagyja el a higanyszál a fagypont körüli hőmérsékletet. Nos, ezen a télen soha nem látott hóviharok és mínusz 10 fokos lehűlés is több helyen előfordult a szigetországban. Ekkor döntött úgy az a tengeralattjáró kapitány, aki tanúja volt a méréseknek, hogy az államtitok ellenére nem hallgat tovább és kitálal a világnak.”

A tengeralattjáró kapitánya jól döntött, amikor kitálalt. Ne döntse el egyetlen kormány sem mit tudhatunk, vagy mit nem. Helyettünk ne döntsenek sorsunkról. Azért választjuk őket, hogy a mi, tudásra alapozott akaratunk szerinti döntéseket hozzanak. A britanniai lehűlés önmagában való felemlítése, vizsgálata félrevezető. Azt sugallja: íme, lassul a Golf-áramlat, s máris megindult a mellette levő területek lehűlése, közeleg a jégkorszak. Miért nem nézték meg az egész világ hőmérsékleti adatait 2008-2009-es évekre? Mindenhol visszaesés tapasztalható. Az meg nem lehet a Golf-áramlat miatt. Az igazi ok a napfolt tevékenység szokatlanul alacsony szintje. 2008-ban 266 napon keresztül nem észleltek foltokat a nap felszínén és 2009 végéig is szokatlanul alacsony volt a számuk. Ez tényleg kihat az egész világra. Azokra a területekre is, amelyek messze vannak mindenfajta tengeráramlattól. Például az idei tél nálunk is szokatlanul hideg volt. Még most is vannak mínuszok éjszakánként, rendszeresen.

„8. Mi lesz az emberekkel? Várhatóan úgy, mint minden katasztrófa idején először segíteni próbálnak egymáson, utána pedig egymásnak esnek. Először délről indul meg majd minden bizonnyal egy hatalmas menekült áradat az elöntött tengerpartok, szigetek világából, olasz, spanyol és görög családok ezrei próbálnak majd megélhetést, letelepedést találni Európa belső vidékein. Utána rövidesen megfordul a menekült áradat iránya és az északi népesség igyekszik majd az örök tél beköszönte miatt, délibb, még lakható hőmérsékletű helyeket foglalni el. Természetesen ez nem fog menni élelemhiány, erőszak és háborús összecsapások nélkül.”

A népvándorlás felmelegedés és lehűlés esetén is hasonlóan fog lezajlani, de hogy mi lesz először, azt nem tudhatjuk. Egy „nagyobb jégkocka” leszakadása Grönlandról egy óriási szökőárral? A felmelegedés miatti elsivatagosodás folytatódása? A tengerek és óceánok szintjének felgyorsuló emelkedése miatt a partok elöntések? Óriási esőzések miatti áradások, amikor már nem egy-két millió embert kell kiköltöztetni? Nem tudhatjuk. Csak egyet: a Föld éghajlata felbolydult. Fel kell készülni egy vadabb, erőszakosabb, embert próbáló jövőre.

„9. Mi tehát a Föld jövője? Mint láthatjuk a szokásos módon várhatóan újabb tízezer évre jégkorszak következik. A jégkorszaknak az ugyancsak vele párban álló, szintén periódikusan ismétlődő erőteljes és globális vulkáni boom vet majd véget, ugyancsak az eddigieknek megfelelően. Az élet legalábbis

egysejtű szinten és a tengerekben a jég alatt valahogy ezt az időszakot is szokásosan átvészeli. A vulkáni tevékenység újra gazdagon ellátja a talajréteget ásványi anyagokkal, tehát a körforgás újra indulhat, startolhat megint a Föld vegetációja is, majd később az állatvilág is újra indulhat. Hogy lesz-e a következő jégmentes időszakban is ember a Földön az csak Istentől függ.”

A fenti kifejtéseim alapján egyáltalán nem biztos, hogy a szokásos módon újabb 10.000 évre jégkorszak következik. Minden különleges esemény ugyanis felborítja a szokásos rendet. Ilyenek voltak például a nagyobb meteor becsapódások, a szuper vulkán kitörések, metán felszabadulások.

Különleges eseménynek kell tekintenünk az ember beavatkozását az ipari forradalom óta. Millió évek energia lerakódását használtuk fel 200 év alatt. Töménytelen CO2-t juttattunk vissza a levegőbe. Drasztikusan növeltük az üvegházhatást.

Csak egy példa. Grönland jégtakarójának olvadása óriási súlytól szabadítja meg a szigetet. Geológusok szerint ez a felszín megemelkedését hozza. Azaz kibillen a kéreg egyensúlyi helyzetéből. Ez szokatlan, nagyméretű vulkáni tevékenységet eredményezhet, mely további nagy mennyiségű üvegházhatású gázt juttat a légkörbe. Az egyéb hatások (por) miatt először pár évi lehűlés várható, majd még fokozottabb felmelegedés.

A felmelegedés következményeként megindult a permafrosztból (örökké fagyott talaj) a metán felszabadulás. Hatása több mint hússzorosa a széndioxidénak. Sajnos már a nagy északra tartó folyók torkolatánál a tengeri lerakódások felszabadulása is megkezdődött. Korábbi geológiai korszakokban volt már erre példa. Elképesztő hőmérséklet emelkedés lett a vége. A szárazföldi élet szinte teljesen kipusztult, a tengerek is csak részben nyújtottak menedéket az élővilágnak. Primitív szintről indult újra az élet. Letagadni, hogy egy ilyen folyamat elindításában részünk van, óriási felelőtlenség. Felmentést adunk vele azoknak, akik kiirthatják az egész emberiséget! Vagy egyesek célja éppen ez?

„10. S végül. Vajon meddig tarthat ez a körforgás? Minden bizonnyal addig, amíg ki nem fogy a Föld vulkánikus ereje is, hogy tízezer évenként globálisan megújulva megszüntesse az aktuális jégkorszakokat. Ekkor majd marad a jég és a Föld véglegesen kihűlve, halott bolygóvá, űrszemétté

válik. Természetesen nincs módunk a fentiek elkerülésére, struccpolitikával sem. Egyet tehetünk. Minden napunknak maximálisan örülni kell addig és a sors, vagyis Isten különleges ajándékának tekintenünk.”

Az önfelmentés tipikus példája. Mindent a Földre fogunk, mi semmiért sem felelünk. Az írás közreadójával szemben van módunk az általa jósoltak elkerülésére. Elsőnek el kell ismernünk, minden tettünknek van következménye. Meg kell vizsgálnunk, mit tehetünk a további következmények elkerülésére. Majd cselekednünk kell, még ha fájdalmas döntéseket is kell hozni.

Tudomásul kell venni, hogy a mai értelembe vett fejlődés nem tartható fenn. Mondogathatjuk akárhányszor, bizonygathatjuk az ellenkezőjét, a természet törvényeit nem lehet félrevezetni. Azok működnek a maguk rendje szerint, ha tetszik nekünk, ha nem. Az sem érdekli, ha becsapjuk magunkat, legfeljebb nélkülünk működik tovább. Ezt kéne végre felfogni és megérteni!