Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Felhívás

2009-04-04

Tisztelt Polgármester Úr, Képviselő testület, Egriek!

Különleges témában kérjük támogatásukat közös jövőnk érdekében. Azért, hogy legyen jövőnk. Most nem a gazdasági válság bír szólásra. Sajnos a rossz nem jár egyedül. Ha szerencsénk van, a válság csak az idei évben – esetleg a rákövetkezőben – teheti keservessé sok család életét. Van azonban olyan gond, mely ezentúl minden évünket megkeserítheti. Ma még nem érezzük iszonyatos súlyát. Ez a globális, azaz általános felmelegedés. Tudom, most sokan legyintenek, hiszen éppen az utóbbi évtizedek leghidegebb és legcsapadékosabb telét és leghűvösebb tavaszát éljük. Vannak, akik nem hisznek az egész felmelegedésben. Sajnos ez nem hit kérdése. A hitetlenek figyelmét fel kell hívnunk az Ausztráliában történtekre. A kontinenst a kiszáradás fenyegeti. Kútjaik sorra kiapadnak. Az erdő és bozóttüzek rendszeressé váltak, döntően öngyulladás következtében.

Ma már a tudósok és a politikusok is elismerik a folyamatot. Az Európai Unió azt a cél tűzte ki, hogy mindent megtesz azért, hogy csak 2-2,5 fokos legyen a felmelegedés. A termelési folyamatokat ennek akarja alárendelni.

Mi vagyunk azonban nagyobb veszélyben. A Kárpát-medencében élők. A változás szempontjából rossz adottság, mert olyan, mint egy katlan. Hazai és külföldi meteorológusok egyöntetűen vallják: e miatt nálunk az átlag kétszerese várható, legalább 4-5 fokos emelkedés. Ez iszonyatos megterhelést jelent az itteni élővilágnak, növényeknek, állatoknak, embereknek. Ha nem cselekszünk akár az egész élővilág kicserélődhet az egyre nagyobb hőség és szárazság miatt. Tennünk kell valamit, ha nem akarunk a természet játékszerévé válni. Mégpedig most és tudatosan. Ha nem cselekszünk előre látóan elapadnak forrásvizeink, patakjaink kiszáradnak, s a talajvíz is olyan mélyre süllyedhet, hogy még a szőlő gyökere sem fogja elérni.

A természet ebben az évben különleges esélyt biztosított számunkra. A szokatlanul csapadékos idő és a hűvös tavasz lehetővé teszi az eredményes faültetést. Az ember legjobb barátja pár éven belül nem a kutya lesz, hanem a fa. Az éltető, hűsülést biztosító árnyék. Gondoljon vissza mindenki, milyen különbséget jelent a tűző napon állni, dolgozni, vagy az árnyékba húzódva. Pláne mit jelenthet ez, ha még 4-5 fokkal melegebbre számíthatunk. Nem hordhatunk mindenhova magunkkal napernyőt. Ahol csak lehet, lombkoronával kell az árnyékot és az enyhet biztosítani. Az nem hagyja kiszáradni folyó vizeinket, földjeinket, felforrósodni járdáinkat, úttesteinket, épületeinket. Használjuk ki ezt a talán utolsó kedvező lehetőséget. Minél előbb tesszük, annál jobb, hiszen több év növekedése kell ahhoz, hogy rendes árnyékot adjon egy fa. Kérem az Önkormányzatot és az egrieket, mindenki ültessen egy fát. Senki ne mondja, hogy ez pénzkérdés! Nem az, ez akarat és tudat kérdése. Ha valahol tűz üt ki, oltása nem pénzkérdés, hanem akaraté. Ha jön az árvíz, az ellene való védekezés nem pénzkérdés, minden erőt a víz megállítására kell fordítani, pedig egyik sem szokott mindenkit érinteni. A felmelegedés azonban igen. Fiatalt, középkorút, időset. Férfit és nő egyaránt. Ezért kell mindannyiunknak cselekedni!

S hogy a költő szavaival éljek, kicsit átvitt értelemben: „Habár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!” Hát még a hiánya! Mikor valaki gondolkodik azon, ültessen-e vagy sem, tegye fel magának a kérdést: hány napig bírja víz nélkül? Ha még mindig hitetlenkedne, próbálja is ki.

Az előzőek miatt az egri Hun Fokos Szövetség az alábbi felhívást teszi közzé:

1. Az Önkormányzat minden külterületi földjét be kell erdősíteni, melyhez kérje az erdőgazdaság segítségét.

2. A patak mindkét oldalán – ahol nincs – faültetéssel biztosítsa a zárt lombkorona kialakulását.

3. Minden út, mindkét oldalán annyi fát kell telepíteni, amennyi folyamatos lombkoronát tesz lehetővé.

4. A közterületek, parkok teljes fásítását kezdjék meg és folytassák addig, míg zárt koronaszint nem alakulhat ki.

5. Minden középület falát, kerítését – ahol ez egyáltalán lehetséges – futtassák be kúszónövényekkel.

6. A telepítési munkákba vonják be az iskolákat és erre a célra vegyék igénybe a közmunkásokat.

7. Helyi rendelettel tegyék ezeket kötelezővé a vállalkozásoknak saját telephelyükön.

8. Hozzon határozatot a vizek eladhatatlanságáról, azaz köztulajdonban tartásáról. Amit már esetleg eladtak, vegyék vissza. A közösség érdeke minden önös érdek előtt!

Tudjuk, első hallásra javaslatunk szokatlan, mondhatnám merész, ha azonban valaki kipróbálja, hogy meddig bírja víz nélkül, rájön, nincs fontosabb a fentieknél.