Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

Az írástudók újabb árulása

2008

Giro-Szász András - Századvég

Újabb merényletet készítenek elő ismert kutató intézetek. A Századvég és a Political Capital a népszavazás után vitát kezdeményez. Hogyan kéne szigorítani a népszavazás rendszerén?

Somogyi Zoltán - Political Capital

Hát ennyire be vagytok rezelve? Ennyire féltek a néptől? Elég volt egyszer példát kapni arról, hogy még tudunk gondolkodni, hogy nem sikerült teljesen elhülyíteni bennünket?

Igaz, rögtön mentegetőzni kezdtetek, hogy már előtte elkészült a vitaanyag. Mi meg tudjuk: azért, mert a két "nemes" intézmény is tudta, milyen eredmény várható. Elvégre elemzésekkel, közvélemény kutatásokkal is foglalkoznak. Lehet azonban, hogy ilyen elsöprő eredményre nem számítottak. Mivel ilyen lett, azonnal be is dobták vitatémának.

Mint az két vezetőjük közzé tette: nem a helyes irányba kívánnák módosítani a lehetőségeket, hanem szigorítani akarnak. A jelenlegi szabályok is olyan kemények, hogy szinte lehetetlen teljesíteni. Nem véletlen, hogy igen ritkák a népszavazások. Jól be van határolva, hogy milyen szöveget lehet benyújtani, milyen témák kizártak és hány támogató aláírást kell benyújtani. Alig teljesíthetők. Na és ott van a fő Cerberus, a hitelesítő "Hatóság", az Országos Választási Bizottság. Ember legyen a talpán, aki megbirkózik velük.

Először is legyen jogász a népszavazást indítványozó állampolgár. Elég egy kis ismerethiány és kidobják. Legyen nyelvész is, de a legjobb, különben veszít, mert kiforgatják szavait és persze elutasítják indítványát. S persze sokszorozza meg magát, hogy időben összegyűjtse a 200.000 aláírást. Na, pénze sem árt, ha van, a gyakorlati teendők megoldására.

Mindezen terhek mellett mit javasol ez a két főokos? Kutatóék szerint lazák a szabályok! Szigorítani kell! Még olyanba szólnának bele az emberek, ami érinti őket! Még meg tudnák akadályozni a kormányok szabadrablását, a pártok korlátlan uralmát. Még beleszólnának az okosok dolgába. Mit is javasolnak - csak úgy gondolatindítónak - ezek az elmebajnokok?

Például az érvényességi küszöb felemelését. Például csak 50%-os részvétel fölött legyen érvényes. Nem elég a szavazati joggal rendelkezők 25%-ának egyforma szavazata. Ez az egy szigorítás is elég lenne ahhoz, hogy ellehetetlenedjen a népszavazás. A mostani szavazás előtt gyenge kampány volt, ezt mindenki tudja. Még az MSZP is csak tötyörgött. Erőtlenül szólította távolmaradásra híveit. Így is épp, hogy 50% fölött volt a részvételi arány. Az OVB-nél egy rövid időre sikerült is leszorítani - ezt mutatta a TV is - de végül mégiscsak 50% fölött volt egy kicsivel. Egy kicsivel. Egy erős, önbizalommal teli párt lenne most az MSZP, keményen kampányolt volna. Biztos, hogy otthon tudott volna tartani annyi embert, hogy érvénytelen legyen a szavazás.

Tehát a javaslat lényege: ellehetetleníteni a népszavazás intézményét!

Itt van a következő javaslat. Több ajánló aláírás legyen szükséges. Már a 200.000-et sem tudja magánember társadalmi szervezet segítsége nélkül összegyűjteni. Már pedig jól vigyáztak rá 1990 óta, hogy a társadalmi szervezetek csak gyengüljenek. A mindenkori kormányoknak úgyis csak tehertételek. Tehát magánkezdeményezés kilőve. Irány a párthatalom erősítése. Éljen és virágozzék a pártokrácia. Az egyén meg ne akarjon semmit. Majd a pártok megszűrik, hogy mit akarhat. Egyébként is: minek az embereknek a közvetlen hatalomgyakorlás lehetősége?

Majd még egy gyöngyszem. A benyújtást valami egyéb feltételhez, cenzushoz is lehetne kötni, hogy nyakló nélkül ne lehessen népszavazást kezdeményezni.

Na, álljon meg a lakodalmas menet! Mire tetszenek gondolni? Én már egy századdal korábbról hallottam ilyet! Anyagira, vagy szellemire tetszenek gondolni? Anyagiakban mennyire: 50.000-re, 100.000-re, 1.000.000-ra vagy 10.000.000-ra. Én százmilliót javaslok. Garantálom, hogy nem lesz többet probléma a kezdeményezéssel. Az érvényességi küszöbbel nem is kell bajlódni.

Vagy szellemiekre tetszenek gondolni? Gondolom természetes, hogy írástudónak kell lennie a kezdeményezőnek. Ja, bocsánat már ma is félig-meddig nyelvésznek kell lenni, úgyhogy ugorjunk. Akkor talán érettségi, vagy diploma legyen mellé. Szerintem 100 akadémikus támogatása lenne elvárható. Természetesen különböző tudományágakból. A szavazásra való jogosultságot vajon hol húzzuk meg, a két diplománál?

Tulajdonképpen helyeselnék én is valami korlátot. Például: aki valamilyen diktatúrát kiszolgált, tevékenységével támogatott ne szavazhasson. Aki ilyenekre szavazott, szintén ne, mert az féleszű. Hibbant. Ebben is van logika, csak nem a maguké. Egyébként javaslom Kartago elpusztítását.

Leginkább a királyság visszaállítását, ha már úgy is a hatalom csíráinak néptől való elvételéről és koncentrálásáról elmélkedünk. Abból még jó is kisülhet(ne).

Tisztelt magyar értelmiség! Most szólaljatok meg! Írók, költők, művészek, most hallassátok szavatok, vagy új Petőfire várjunk? Igaz, most is március van. Félre a félsszel és a szellemi bezárkózással! Csak harc által őrizhetjük meg szabadságunkat, melyet napról-napra lopnak el tőlünk!