Add a Startlaphoz! Add a startlaphoz!
Magyar megmaradás

A közbiztonságról

2008-08-28

Tisztelt Közgyűlés, Polgármester Úr és Eger polgárai!

Rég nem kértem szót. Gondoltam, haggyunk időt az új önkormányzatnak, had mutassák meg az új városatyák, mit tudnak elérni a város javára. A csendet most meg kell törnöm egy régóta húzódó folyamat felszínre törése miatt. Tovább hallgatni bűn lenne.

Az országos tendenciákkal egyezően Egerben is robbanásszerűen megemelkedett a bűnesetek száma. Az emberek félnek. Nem tudják mikor rabolják ki őket, vagy mikor verik meg őket, vagy mikor forog kockán esetleg az életük. Ez így nem mehet tovább. A folyamatot le kell állítani és vissza kell fordítani. Kérem Önöket egy rövid törvénymódosítás sürgős benyújtására, hogy a 2009-es évet már nagyobb biztonságban kezdhessük el.

A rendőrségről szóló törvényt ki kell egészíteni egy rövid passzussal:

a Rendőrség legalább 5.000 főnként köteles folyamatos járőr szolgálatot biztosítani és fenntartani.

Már hallom a felhördülést, hogy az ország jelenlegi helyzetében, hogy kívánhatok ilyen lehetetlent a kormánytól, ilyen létszámbővítés anyagilag elviselhetetlen. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem ez a lehetetlen, hanem a kialakult helyzet! Elviselhetetlen ha félelemben kell élni, mert az, az ember minden percét megmérgezi. Ha elmegy dolgozni, ne tudjon a munkájára figyelni. Az jár az eszében, hogy mire hazaér, több év munkájának eredményét rabolták el? Ha otthon van, akkor meg attól féljen, hogy rátörik az ajtót és úgy fosztják ki. Vagy ne merjen kimenni a szőlőbe, mert agyonverhetik?

Azért kell sürgősen cselekedni mert nagyon megszaporodott ebben az évben a bűncselekmények száma. Az pedig nem érv, hogy nincs pénz, az csak mellébeszélés.

Fel kell ugyanis tennünk a következő kérdést: miért alakultak ki az államok? Azért, hogy az abban tömörültek életét és vagyonát megvédjék. Ez az állam alap feladata. Minden csak ez után következik. Ha tíz, vagy húsz más feladat el is marad, ezt akkor is teljesíteni kell. Aki nem a szerint gondolkodik, hogy a legfontosabb saját polgára élete és vagyona, az magát az államiságot, az államot kérdőjelezi meg. Az azonban távozzon az államot megjelenítő szervezetekből. Parlamentből, önkormányzatokból, hivatalokból.

A javaslat lényege a rendőrség folyamatos utcai, közterületi jelenléte. Ez önmagában elrettentő. Ha egy rendőr folyamatosan járőrözik a körzetében, legkésőbb öt perc alatt odaérhet bármely heylszínre, lehetetlenné teszi az elkövető, vagy elkövetők eltűnését. A felderítés hatékonysága radikálisan javulna. Pár hónap alatt rendet lehetne tenni az országban, az emberek biztonságban éreznék magukat és óriási gazdasági haszon is keletkezne.

Eger jelentős turizmust tudhat magáénak. Régen a város egyik vonzerejét az jelentete, hogy a külföldi este is nyugodtan elmehetett sétálni a városba, az ódon kis utcákba. Ma ezt már nem teheti meg. Annyira nem, hogy a tolvajok a szobájában alvó turista mellől ellopják a pénztárcáját. Ne csodálkozzunk, ha jövőre már kevesebben jönnek.

A várost besurranó tolvajok és betörők lepték el a nyáron. Az nem megoldás, hogy 35-40 fokos melegben ne nyissák ki az ablakot éjszakára. Egy nyugdíjas sem teheti meg, hogy soha sem megy el otthonról. Ma már szervezett bandák figyelik mikor mennek el, s törik fel a lakást és lopják el a nyugdíjat. Éjjel a ház elől ellopják a régi, öntöttvas postaládát. Augusztus 20-a volt a csúcspont. Gépkocsikkal járőröztek és derítették fel a terepet, vajon hol nem lesznek otthon az esti mulatság és a tüzijáték alatt. Közben egyetlen rendőrségi járőrkocsit sem láttunk. Ez tarthatatlan állapot.

De van ennek még súlyosabb vetülete is. A szőlőbe már nem lehet csak úgy kimenni. Egyik idős szomszédom már csak furkós bottal jár ki. A megjegyzése mindent elárult: nem fogom olcsón adni magamat. Tudom, indokkal beszélt így. Egy másik 60 év körüli gazda kezében akkora konyhakést lóbált, amekkorát még életemben nem láttam. Na nem azért mert menet közben falatozgatott volna. Magam is tőrrel az oldalamon művelem a földet.

Óriási az Önök felelőssége. Sürgősen nyújtsák be azt a rövidke törvénymódosítást, melyet az imént olvastam fel. Ha ennyit sem tesznek meg, felelősek lesznek a helyzet romlásáért. Felelős lesz minden egri országgyűlési képviselő is, ha nem segíti elő, hogy a parlament el is fogadja. Mindegy, hogy milyen pártállású.

Erről jut eszembe. Önök közül sokan utálják a Jobbikot és főleg a Magyar Gárdát. Ez utóbbiról mindenki tudja, hogy fegyvertelen szervezet. Ha lehet kiközösítenék a magyar társadalomból.

Ha nem nyújtják be az ajánlott tervezetet Önök lesznek a felelősek azért, ha Egerben egyre több embernek kell valamilyen fegyvert hordania, hogy megvédje magát és vagyonát. Ne akarják tétlenségükkel fegyverhordásra kényszeríteni az egrieket. Önök lesznek a felelősek azért, ha egy idő után meg is szervezik magukat. Ne a Gárdától féljenek, hanem esetleges tétlenségük következményeitől. Önök azért vannak, hogy megvédjék az egrieket. Ha nem teszik, majd megteszik maguk az egriek. Az azonban azt is jelenti, hogy többé nincs szükség a munkájukra.

Bízunk Önökben, sürgősen cselekedjenek!

Horváth Mátyás
egri polgár